Европейската комисия е възложила проучване за прилагането на принципа замърсителят

...
Европейската комисия е възложила проучване за прилагането на принципа замърсителят
Коментари Харесай

Еврокомисията може да санкционира България заради битовите отпадъци

Европейската комисия е упълномощила изследване за използването на правилото „ замърсителят заплаща “ във всички държави-членки на Европейски Съюз, включително България. Това изследване е приключено и резултатите са в развой на обработка и преценка. „ Комисията няма да се колебае да предприеме дейности против държавите-членки, в които националното законодателство и/или процедура не са в сходство с правилото „ замърсителят заплаща “, се споделя в писмо от Групово дело „ Околна среда “ на Европейска комисия до Българската стопанска камара.

Повод за писмото е тъжба до Европейска комисия (Референтен номер CHAP(2016)02321), заведена от БСК против определянето на таксата за битови боклуци (ТБО) в България на основата на цената на парцела или балансовата стойност на активите, вместо на количеството генерирани боклуци.

В писмото си Европейска комисия осведоми, че службите на Комисията са направили обширно разглеждане на жалбата и са открили, че българското законодателство планува съответни ограничения за използване на правилото „ замърсителят заплаща “ от 2015 година, само че националните управляващи няколко следващи години отсрочват влизането в действие на тези ограничения. „ Според информацията, с която Комисията разполага, последните промени на Закона за локалните налози и такси обезпечават подобаваща методология за пресмятане на таксата за битови боклуци. За страдание, националните управляващи взеха решение още повече да отсрочат влизането в действие на съответните разпореждания – до 2022 година “, се прецизира в писмото.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР