Европейската комисия е спряла проекта на Столична община за финансиране

...
Европейската комисия е спряла проекта на Столична община за финансиране
Коментари Харесай

Лидерът на БСП-София: Европа отхвърли искането на пари за завода за горене на отпадъци в София

Европейската комисия е спряла плана на Столична община за финансиране на градежа на цех за изгаряне на боклуци по технологията RDF. Това съобщи водачът на БСП-София и ръководител на групата на социалистите в Столичния общински съвет (СОС) Калоян Паргов в утринния блок на малкия екран на Столетницата.
" Този цех щеше, сякаш, да е следващата брошка на ревера на ръководещите в София, а се случи тъкмо противоположното. Проектът, с който аплайваха за финансиране за построяването на този цех, плануван от тях да бъде вдигнат на територията на Топлоелектрическа централа " София ", е спрян. Причината е объркана пътека, по която са кандидатствали за финансирането. А това демонстрира последна непросветеност от страна на администрацията в Столична община и безусловно неумение да бъде свършена работата по този начин, че да бъде обезпечено финансиране. Европейската комисия им удари гласовит пестник ", съобщи Паргов.
Според водача на Българска социалистическа партия съвсем несъмнено шансът заводът да бъде построен с европейски средства е изгубена. Паргов счита, че в този момент цялата процедура ще би трябвало да почне през цялото време, само че казусът е, че следващата година завършва седмгодишната програмна рамка на Оперативна стратегия околна среда (ОПОС) и по която България може да кандидатства за финансиране на сходен план. Тоест, даже и да бъде стартирано отново кандидатстването за финансиране, то надали ще бъде приключено, тъй като няма задоволително време за това.
" Започне ли новият програмен интервал, планът по стратегия от остарелия ще увисне и средства за създаване на завода няма да бъдат обезпечени. И тук идва ред на един изцяло логически въпрос - кой носи отговорност за този неуспех? На първо място, несъмнено, е кметът Йорданка Фандъкова и подопечната ѝ администрация, отпред със заместничката ѝ Йоана Христова. Никой няма право да си играе с парите и с паниките на софиянци! Въпросът за построяването на този цех на територията на Топлоелектрическа централа " София " провокира бурни реакции, както в пленарна зала на СОС, по този начин и в града със серия митинги. Управляващите тогава самоуверено обещаваха, че София щяла да замязя на Виена, тъй като и в австрийската столица заводът за изгаряне на боклуци бил построен в центъра. Обаче ние желаеме да приличаме на Виена по стандарта и качеството на живот на жителите, а не по мястото на завода за изгаряне на боклука ".
Actualno.com опита да получи отговор и от господин Паргов, и от Столична община по кое перо е отритнат планът за цех, за какъв брой тъкмо пари става въпрос и особено отговор от Столична община за какво. Получихме заричане за мнения, само че все още на стартиране на материала към момента не разполагаме с тях.
Проектът

Съгласно заложеното в проектодоговора, построяването на инсталацията ще стане от " Топлофикация София ". Цената е 157 538 018 евро без Данък добавена стойност, като 58,28% или 91 813 153 евро идват от Европейския фонд за развиване, а останалите т.е. до 67 млн. евро – посредством заем от Европейска инвестиционна банка. Заемът ще се връща 19 години, като още на петета би трябвало да започва връщането на главницата. Средно по 5 млн. евро годишно ще се връщат всяка година, а като източници за погасяване на дълга са посочени приходите на " Топлофикация София ". Индикативната рента на заема е 1,5%. Проектирането и строителството на инсталацията ще отнеме 36 месеца, а още 24 месеца се планувани за премахване на недостатъци – след въвеждане в употреба. 36 месеца откакто проработи предприятието ще може да му се оказва техническа помощ от изпълнителя. Очакваната облага е 10 млн. евро на година, а годишните разноски били 7 млн. евро.
Относно финансовите параметри, лицето на " За да остане природа в България " и претендент за евродепутат от " Демократична България " Тома Белев разяснява при одобряването на плана от СОС във Фейсбук по този начин: " Министерство на околната среда ще даде 200 млн. лв. от Оперативна програма " Околна среда " на Столична община, с цел да гори отпадъците си в лична апаратура. Сега отпадъците се горят в пещите на циментовите фабрики, като за това се заплащат 5 млн. лв. годишно. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР