Европейската комисия е приела на вчерашното си заседание в Страсбург

...
Европейската комисия е приела на вчерашното си заседание в Страсбург
Коментари Харесай

Опазването на природата победи пакета Мобилност, радва се Борисов

Европейската комисия е приела на вчерашното си съвещание в Страсбург решение за правене на оценка на въздействието и в случай че е належащо на нови законодателни оферти във връзка с измененията в разпоредбите за интернационалните пътни транспорти. Това ме осведоми българският еврокомисар Мария Габриел, която взе участие в съвещанието на колежа. Това написа на страницата си във Facebook министър председателят Бойко Борисов.

"Причината за решението на комисарите е, че новите правила по пакета "Мобилност " и изключително наредбата камионите да се прибират празни в страната, които бяха контрактувани преди седмица, не оказват помощ, а в противен случай - пречат на напъните за опазването на околната среда ", разяснява Борисов.

Еврокомисията си сложи като съществена цел в идващите пет години да отбрани природата, а новите правила плануват в допълнение ненужно придвижване на дизеловите камиони по европейските пътища.

Европейската комисия реши през вчерашния ден да спре утвърдените неокончателно промени в разпоредбите за интернационалните пътни транспорти, познати като пакет "Мобилност ". Това е пъвият зрелищен конфликт сред новите управления на институциите на Европейски Съюз, а изгода в тази ситуация имат съперниците на измененията - България, Румъния, Полша, Унгария, Латвия и Литва. Причината институцията да одобри сходно решение е, че новите правила, както бяха контрактувани преди седмица няма да оказват помощ, а биха попречили за опазването на околната среда.

Европейските институции реализираха единодушие предходната седмица, че камионите и микробусите би трябвало да бъдат оборудвани с така наречен умни тахографи, които са в положение да регистрират интернационалните интервенции. При камионите, които работят в чужбина, тези устройства би трябвало да бъдат инсталирани до 2025-а, а при микробусите - до 2026-а година. Това също няма да бъде включено в бъдещото правосъдно оборване. Решението камионите да се връщат в страната по регистрация един път на всеки осем седмици е взето след бурни диспути, като първичното предложение, импортирано от френския президент Еманюел Макрон, беше за четири седмици. “Дори по този начин обаче мярката опонира на европейските условия за декарбонизация.

Тогава министър председателят Бойко Борисов разгласи, че България ще пази правата на превозвачите на всички равнища. Борисов съобщи, че страната ни обмисля дружно с други страни членки завеждането на групово дело в Съда на Европейски Съюз.

"Ние сега сме се съсредоточили в "зелената договорка " с едната ръка, а с другата хиляди тежкотоварни машини и ще ги пуснеме да пътуват нагоре-надолу по Европа. Шофьорите им - ще кажат със самолети или с коли - само че това отново ще натовари самите транспортни артерии и въздуха. Пак са нездравословни излъчвания! Въобще, полемиката по тази тематика нито е завършила, нито ние ще дадем да завърши. И по тази причина ще заведем дело ", сподели министър председателят.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР