Европейската комисия е предложила споразумение с Египет и Израел за

...
Европейската комисия е предложила споразумение с Египет и Израел за
Коментари Харесай

ЕК предлага споразумение с Египет и Израел за доставки на газ


Европейската комисия е предложила съглашение с Египет и Израел за увеличение на вноса на природен газ от Източното Средиземноморие.

Според проектодокумент забелязан от Ройтерс на 7 юни, съглашението чака утвърждение от държавните управления на страните, които са забъркани. Това е част от опитите на Европейски Съюз да понижи зависимостта си от съветския импорт на горива, след нашествието в Украйна.

„ Природният газ, който ще бъде доставян на Европейския съюз, ще произлиза от Египет, Израел или различен източник в Източното Средиземноморие, в това число и страни членки на съюза, които са в района “, се загатва в документа.

Европейски Съюз обществено съобщи, че има намерение да подписа тристранно съглашение с Египет и Израел преди лятото, само че детайлни от документа към момента не са обществени.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще посети Кайро идната седмица.

Европейската комисия отхвърли да разяснява проектодокумента и дали визитата на Фон дер Лайен има общо със съглашението.

Проектът слага правилата за нараснала кооперация сред трите колегата, само че не са споделя какъв брой тъкмо газ ще се получава или периоди за доставките.

Доставките ще бъдат с полутечен естествен газ(LNG), употребявайки наличната инфраструктура на Египет и нейното предпочитание да се трансформира в център за доставяне с LNG.

Споразумението ще бъде в действие 9 години след подписването.

Египет към момента изнася дребни количества газ за Европейски Съюз и двете страни чакат да се ускори идващите години.

Египетското държавно управление не беше готово да разяснява документа сега.

Египет изнася 8,9 милиона куб.м. LNG през последната година и 4,7 куб.м. през първите 5 месеца от 2022, съгласно Refinitiv Eikon, само че по-голямата част отива към Азия.

Израел е на път да удвои добива на газ до 40 милиона куб.м. на година, като се чака нови залежи да бъдат пуснати в употреба. Израел изрази предпочитание да доставя Европа с газ и също по този начин градеж на газопровод до Египет.

Европейски Съюз внесе 155 милиона куб.м газ от Русия за предходната година, което е 40% от потреблението на блока.

Според сделката Египет може да купува и употребява част от горивото, което се транспортира до Европейски Съюз или други страни, които употребяват египетската инфраструктура.

„ Страните ще работят дружно да слагат подобаващите способи и средства, с които да се одобри контракта за съгласие, посредством който да се форсира снабдяването с природен газ. “

Съгласно този проект Европейски Съюз може да финансира нова инфраструктура, в случай че тя е в сходство с уговорката му за възпрепятстването на бъдещи вложения с изкопаеми горива в трети страни. " Освен в случай че те не са в цялостно сходство с упорит, ясно избран път към индиферентност във връзка с климата ".

Средства могат да бъдат дадени за развиването на технологии, които да понижат отделянето на излъчвания и декарбонизацията.

Партньорите ще са ангажирани с това да понижат течовете на метан от газовата инфраструктура, развиването на нови технологии за понижаване за изпускане и горене на газове и за изследване на благоприятни условия за потребление на уловения метан по цялата линия, споделя документа./БГНЕС, Ройтерс
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР