Европейската комисия е поставила въпрос, касаещ именно въпроса с различните

...
Европейската комисия е поставила въпрос, касаещ именно въпроса с различните
Коментари Харесай

ЕК ни е сезирала, че частните болници не купуват по Закона за обществените поръчки

Европейската комисия е сложила въпрос, касаещ точно въпроса с другите цени при пазаруването на медикаменти при частни и държавни болница.

Това стана ясно от отговор на въпрос по време на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание от здравния министър Кирил Ананиев.

Два въпроса е сложила Европейска комисия на България във връзка с здравната политика - за публичните поръчки при частните лечебни заведения, а вторият - за редките заболявания.

Комисията по опазване на здравето в Народното събрание продължи три часа, на нея на пресечен разпит бяха подложени както здравният министър Кирил Ананиев, по този начин и шефът на НЗОК доктор Дечо Дечев.

От ръководещите ГЕРБ доктор Дечев получи не един упрек, че не е уведомил съответните институции, а е съобщил за фрапиращите разлики в цените на медикаментите при частните и държавните лечебни заведения първо по медиите.
 Частна болница в Бургас упреква фармацевтичната мафия за абсурда с медикаментите
Частна болница в Бургас упреква фармацевтичната мафия за абсурда с медикаментите

Дистрибуторите, а не болничното заведение определяли цената

Д-р Дечев обаче отговори, че Касата няма пълномощия и той не може да оповестява за нещо, което е законно, само че погрешно . А и считам, че по този начин най-бързо се взема решение един проблем в България, сподели в хода на отговорите шефът на НЗОК.

От Лъчезар Иванов от ГЕРБ доктор Дечев бе укорен, че не е уведомил първо здравното министерство и доктор Иванов уточни като мотив директивата на Европейския съюз за цените на медикаментите, призната на 26 февруари 2016 година

Той се аргументира, че продажната стойност на медикаментите се съпоставя всеки ден с цените в останалите европейски каси, а ко се откри по-ниска цена, съветът понижава цените в България, а самият вносител или производител може да подаде документи, когато понижава цените.

Д-р Дечо Дечев отговори: " Трябва да се прави разлика сред понятията " правилник " и " инструкция ". Точно по тази инструкция Европейска комисия преди 2 месеца изиска да има работа в противоположна посока ". Той разкри рецензиите по въпроса от страна на Европейска комисия, за които заяви и министър Ананиев.

" Демократична България " зове Дечо Дечев да отвори данните на НЗОК

Предлагат техническа и юридическа поддръжка, в случай че той срещне опозиция в Касата

" Ако вие бяхте уведомили, Националният съвет щеше да ревизира на каква основа са високите цени. Държа на въпроса за какво не е глобена компанията и дали производителят и компанията нямат връзка ", попита още веднъж Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Д-р Георги Михайлов от Българска социалистическа партия безусловно упрекна в недобра колегиалност сътрудниците си от ГЕРБ, шефката на комисията доктор Даниела Дариткова и Лъчезар Иванов по тази причина, че не им дават право да задават въпроси за цените на медикаментите всъщност.

" Има ли цялостна политика за смяна на здравната система, освен медикаментите, тежките пациенти отиват в държавните лечебни заведения, а леките случаи се лекуват в частните. А комисията се трансформира в арбитражен съд на доктор Дечев ", сподели той.

Скандалният проблем за разликата в цените на медикаментите, че частните лечебни заведения купуват едно и също лекарство на 7 до 10 пъти по-висока цена от държавните доктор Дечо Дечев даде за образец още веднъж.

Стана въпрос за текста, който дава тази привилегия. Наредбата е била изменена този ноември, като претекстовете на ГЕРБ са били за смяна на периода, а в последна сметка е изменен текстът на закона, който трансформира единствено една дума - вместо " всички лечебни заведения " той е изменен на " държавните и общинските лечебни заведения ", което на процедура изключва частните при присъединяване им в търгове по Закона за публични поръчки.
 Частните лечебни заведения упрекнаха Дечо Дечев в неистина
Частните лечебни заведения упрекнаха Дечо Дечев в неистина

Не било правилно, че Касата им заплаща медикаменти на по-високи цени в сравнение с държавните лечебни заведения

" Продажбата на цени до референтните е изцяло законова процедура, по тази причина не съм сезирал някой за това, защото не е нарушен законът. Аз разгласих обществено, че това е една законова процедура ", сподели шефът на НЗОК.

" Не знам какви са били претекстовете, когато 2016 година се приема този текст, който разделя лечебните заведения на 2 или 3, на такива, които би трябвало да организират процедури по Закон за обществените поръчки ", изясни доктор Дечев. " Ефектът е този, който виждаме всички. Ефектът е, че не е нарушен законът, а че има процедура за нерационално потребление на публичен запас ", сподели още шефът на Касата.

Той изиска да се откри по какъв начин се получава оптимално висока цена в една болница, в случай че доставчикът я получава от производителя на 85% по ниска цена , в случай че продуктът е регистриран.

" Искрено се удивлявам, че присъстващите на тази маса не знаят, че практиката да не се организира социална поръчка, води до по-високи цени ", сподели още доктор Дечо Дечев.

Здравният министър Кирил Ананиев от своя страна уточни, че след този сигнал са направени инспекции и са открити още три такива медикаменти, които се продават на пределно високи цени за частни лечебни заведения.

Припомняме, преди дни в изявление шефът на НЗОК доктор Дечо Дечев съобщи, че Здравната каса заплаща на частните лечебни заведения медикаменти на по-високи цени в сравнение с държавните и общинските лечебни заведения.

По-късно стана ясно, че Българска социалистическа партия ще сезира основния прокурор поради изявлението на Дечо Дечев . Освен да се източва касата, не се предлага нищо на българските жители, обявиха от левицата на брифинг.

От Надзорния съвет на НЗОК пък обявиха, че не са били известени от шефа Дечо Дечев за практиката да бъдат надплащани лекарства.
 Надзорният съвет на НЗОК не знаел за надплащане на медикаменти
Надзорният съвет на НЗОК не знаел за надплащане на медикаменти

Дечо Дечев не ги е уведомявал за сходна процедура

Националното съдружие на частните лечебни заведения също не остана безучастно към обстановката, заявявайки, че изказванието на доктор Дечев е неистина.

От " Демократична България " приканиха доктор Дечо Дечев да разгласява данните на Здравната каса , с цел да види обществото " цялостната картина на злоупотребите в НЗОК ".

Вчера беше решено, че с промени в закона цените на медикаментите за частни и държавни лечебни заведения ще бъдат уеднаквени.

Днес лечебните заведения желаеха НЗОК да заплаща медикаментите непосредствено на доставчиците.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР