Европейската комисия е поискала от българските власти допълнително изясняване на

...
Европейската комисия е поискала от българските власти допълнително изясняване на
Коментари Харесай

ЕК иска пояснения по сумите за връщане от заменките

Европейската комисия е поискала от българските управляващи в допълнение изясняване на метода за пресмятане на разликата в пазарната стойност на сменените в интервал 2007-2009 година държавни гори с тази на подписаните покупко-продажби, която би трябвало да бъде върната на държавния бюджет. Това е станало след получени сигнали, като към този момент от Брюксел не могат да кажат дали е належащо да се подхващат по-нататъшни дейности по случая. Докато обаче не бъде възобновен цялостният размер на противозаконната помощ, дадена от страната със заменянето на нейни терени против частни на по-ниски от действителните цени, България е застрашена от наказателна процедура.

Това се споделя в отговор от зам.-председателя на Еврокомисията Маргрете Вестагер на въпроси на българския евродепутат Радан Кънев, сложени още през април 2020 година откакто екоорганизации проучиха осъществените от държавната компания " Агролеспроект " пазарни оценки на покупко-продажбите по заменките и оповестиха, че изчислените над 83 млн. лева за възобновяване са неведнъж под действителната сума за връщане от компании, чиито притежатели бяха близки до властта.

Според природозащитниците вредата за бюджета е 1.5 милиарда лева и земеделското министерство би трябвало да спре сегашната процедура за възобновяване на противозаконната помощ и да се извърши нова оценка на заменките. Агроминистърът Десислава Танева и представителите на " Агролеспроект " настояват, че за осъществяването на оценките на всяка от покупко-продажбите са употребявани данни от Агенцията по вписванията и по този начин е спазен законът, а и от Брюксел били одобрили осъществения разбор. Екоорганизациите пък считат, че би трябвало да се вземат поради правосъдни решение, съгласно които цената на сменените държавни терени е надалеч по-голяма от дадената им от държавната компания.

Така разногласието стигна до Брюксел. Сега Вестагер показва, че Европейска комисия ще ревизира по какъв начин са осъществени пазарните оценки на заменките. Поискана е пояснителна информация от българските управляващи и " сега Комисията не е в състояние да се произнесе по случая или да каже дали са нужни последващи стъпки по проблема ".

В отговорите на зам.-председателя на Европейска комисия се добавя, че с цел да се отстранят нарушаванията на конкуренцията, породени от държавната помощ, би трябвало да се реализира цялостно възобновяване на сумата, на която тя е изчислена. " Докато това не бъде реализирано, се смята, че страната член не е изпълнила решението за възобновяване на държавната помощ и може да е обект на наказателна процедура " за нарушение на разпоредбите на Европейския съюз " написа Вестагер.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР