Европейската комисия е одобрила инвестиция за над 110 млн. евро

...
Европейската комисия е одобрила инвестиция за над 110 млн. евро
Коментари Харесай

Брюксел одобри над 110 млн. евро за жп линията от Волуяк до Драгоман

Европейската комисия е одобрила инвестиция за над 110 млн. евро от Кохезионния фонд за първата фаза на за модернизиране на жп линията сред София и сръбската граница, която е част от трансевропейската транспортна мрежа TEN-T.

Модернизацията визира сектор с дължина 33.34 км сред Волуяк и Драгоман. Отсечката от жп линията свързва Западна България със Сърбия и е част от транспортния кулоар, свързващ Турция с Централна и Западна Европа.

Еврокомисарят по въпросите на доближаването и промените Елиза Ферейра съобщи, че тези вложения са значими за икономическата активност в района и предизвикват общественото и териториалното доближаване. По думите ѝ планът носи изгоди и за околната среда, като предизвиква прехвърлянето на товарните потоци от автомобилния към железопътния превоз и ще докара до по-малко звук и замърсяване на въздуха, като по този метод ще се усъвършенства качеството на живота.

В първата фаза на плана съществуващата единична железопътна линия ще бъде осъвременена и ще бъде построена втора електрифицирана железопътна линия. Системата за контролен надзор и придобиване на данни, която обезпечава наблюдението и контрола на придвижването на влаковете по линията, също ще бъде осъвременена.

Модернизирането ще способства за оперативната съгласуемост, изключително по трансграничните сектори, което ще бъде от изгода както за жителите, по този начин и за предприятията в района. Този план е в сходство с Европейския зелен пакт за поощряване на устойчивия превоз и унищожаване на секторите с непълен потенциал в основни мрежови инфраструктури.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР