Европейската комисия е направила запитване към България, заради извадените частни

...
Европейската комисия е направила запитване към България, заради извадените частни
Коментари Харесай

Достатъчни ли са промени в ЗОП за контрол в цените на лекарствата?

Европейската комисия е направила питане към България, поради извадените частни лечебни заведения от обсега на закона за публичните поръчки. Затова Министерството на здравеопазването е изпратило предложение за анулация на това изключение. Пак във връзка тези текстове от закона за публичните поръчки, депутати повикаха шефа на НЗОК на чуване в здравната комисия. Депутатите търсят минусите в закона, които разрешават едно лекарство да се продава на разнообразни цени.

Касата заплаща разнообразни цени за всички медикаменти, които имат повече от един производител - твърди нейният шеф. Това нерационално харчене, съгласно доктор Дечев, е резултата от изключването на частните лечебни заведения обсега на закона за публичните поръчки. В случая за онколекарството пеметрексет, частните лечебни заведения са представяли фактури за 7 пъти по-високи цени, в сравнение с производителят е продавал.
Д-р Дечо Дечев - шеф на НЗОК: Ако НЗОК особено за този медикамент пеметрексет беше заплатила всичките опаковки на най-ниска цена, би платила към 800 000 лв. по-малко.
Здравният министър удостовери, че към този момент е задвижил процедура да отпаднат противоречивите текстове от закона за публичните поръчки, още повече че Европейската комисия желае пояснение от България за неправилното използване на нейната инструкция.
Кирил Ананиев - министър на опазването на здравето: Те ни споделят, че всички лечебни заведения - държавни, частни, общински със смесено присъединяване би трябвало да ползват закона за общите поръчки.
Българска национална телевизия: Т.е. погрешно е транспонирана директивата през 2016 година?
Кирил Ананиев - министър на опазването на здравето: Вижте не желая да разясня текстове на Европейска комисия, само че той в действителност дава опция възможност за друго пояснение.
Въпреки че страната ни е застрашена от наказателна процедура, в случай че не промени закона, вносителят на противоречивите текстове е уверен, че европейската инструкция изключва частните лечебни заведения.
Лъчезар Иванов - народен представител на ГЕРБ: Тази инструкция в действителност трябваше да бъде синхронизирана от българското законодателство, точно всички частни лечебни заведения се споделя в тази инструкция, че не трябва да организират публични поръчки.
Липсата на търгове очевидно не може да изясни до дъно големите разлики в продажните цени и от съвета по цени и реимбурсиране въпреки всичко ще ревизират производители, вносители, търговци и лечебни заведения каква е повода за тази особеност.

Европейската комисия упорства да се вкарат публични поръчки и за медикаментите за редките заболявания. Но съгласно здравни министър те биха забавили лекуването на болните и е би се борил против това искане.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР