Европейската комисия е изпратила писмо до България, в което изразява

...
Европейската комисия е изпратила писмо до България, в което изразява
Коментари Харесай

ЕК иска обяснения от България за гражданството срещу инвестиции

Европейската комисия е изпратила писмо до България, в което показва опасенията си във връзка с режима за даване на поданство против вложения. Брюксел желае от София спомагателни допълнителни детайлности за това. Българското държавно управление разполага с един месец, с цел да отговори на писмото с искане за спомагателна информация, след което Комисията ще вземе решение по отношение на идващите стъпки, съобщава 

Днес Европейската комисия към този момент стартира наказателни процедури против Кипър и Малта по отношение на техните схеми за даване на поданство против вложения, наричани още схеми за " златен паспорт ". Комисията смята, че даването на поданството на тези страни членки, а оттова и на поданството на Съюза, в подмяна на авансово несъмнено заплащане или инвестиция и без действителна връзка със съответните страни, не е съвместимо с правилото на лоялно съдействие, залегнал в Договора за Европейския съюз. Това също по този начин подкопава целостта на статута на поданството на Съюза.

Поради естеството на това поданство сходни схеми имат последствия за Съюза като цяло. Когато една страна членка даде поданство, съответното лице автоматизирано става жител на Европейски Съюз и се употребява от всички права, свързани с този статут, като да вземем за пример правото на свободно придвижване, престояване и работа в границите на Европейски Съюз или правото да гласоподава на общински избори, както и на избори за Европейски парламент. В резултат на това последствията от схемите за даване на поданство против вложения не са нито лимитирани до страните членки, които ги ползват, нито са неутрални във връзка с други страни членки и Европейски Съюз като цяло.

Комисията смята, че даването на поданство на Съюза за авансово избрани заплащания или вложения без действителна връзка със съответните страни членки подкопава същността на поданството на Съюза.

Схемите за даване на поданство против вложения разрешават на съответното лице да получи ново поданство въз основа само на заплащане или вложения. Тези схеми се разграничават от схемите за даване на право на престояване против вложения ( " златна виза " ), които разрешават на жители на трети страни, при съблюдаване на избрани условия, да получат позволение за престояване в страна от Европейски Съюз.

Условията за придобиване и лишаване на национално поданство са уредени от националното право на всяка страна членка при съответно ценене на правото на Европейски Съюз. Тъй като поданството на дадена страна членка е единственото авансово изискване за поданството на Съюза и достъпа до правата, предоставени от Договорите, Комисията следи от близко схемите за вложители, предоставящи поданство на страните членки.

Комисията постоянно е изразявала съществени опасения по отношение на схемите за даване на поданство против вложения и някои опасности, които са присъщи на тези схеми. Както се показва в отчета на Комисията от януари 2019 година, тези опасности са свързани по-специално със сигурността, изпирането на пари, отклонението от данъчно облагане и корупцията и Комисията следи по-широки въпроси, свързани със спазването на правото на Европейски Съюз, повдигнати от схемите за даване на поданство и право на престояване против вложения. През април 2020 година Комисията изпрати писмо до съответните страни членки, в което изложи опасенията си и изиска спомагателна информация по отношение на схемите.

В резолюция, призната на 10 юли 2020 година, Европейският парламент още веднъж прикани страните членки да отстранен допустимо най-скоро всички съществуващи схеми за поданство против вложения или престояване против вложения. Както съобщи ръководителят Фон дер Лайен в речта си за положението на Съюза от 16 септември 2020 година, " Европейските полезности не са за обмен ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР