Европейската комисия е изпратила официално уведомително писмо до българските власти,

...
Европейската комисия е изпратила официално уведомително писмо до българските власти,
Коментари Харесай

ЕК поиска България да промени ДДС режима на личното ползване

Европейската комисия е изпратила публично уведомително писмо до българските управляващи, с което упорства за промени в закона за Данък добавена стойност.

" България се приканва да промени разпоредбите си за начисляване на дължимия Данък добавена стойност в случаите, когато икономически активи се употребяват за частни или нестопански цели и когато икономически активи се трансферират в друга страна членка ", показват от Европейска комисия.

Става въпрос за начисляването на налога при така наречен персонално прилагане на фирмени активи. Темата бе изключително настояща по време на второто държавно управление на ГЕРБ, когато финансовото министерство реши да промени закона за да вкара действително облагане на артикули, да вземем за пример коли, които се купуваха официално на името на компания, а се употребиха за персонални потребности, поради което изтичаха пари от бюджета. Заради рецензии от страна на бизнеса и на счетоводители законодателството претърпя няколко промени по този въпрос и то освен в закона за Данък добавена стойност. В резултат от персонално прилагане към този момент влизат избрани суми в бюджета за разлика от преди години, когато не постъпваше нищо по това перо, макар че еврозаконодателството изисква да се начислява Данък добавена стойност в такива случаи.

От известието на Европейска комисия не излиза наяве какви тъкмо измемения се постановат. Според специалисти не става дума за анулация на настоящия режим, а по-скоро за доизясняване от кой миг даден актив, платен на името на компания, се смята, че служи за персонално прилагане.

Изпращането на писмо е първата стъпка от наказателните процедури на Брюксел, които Брюксел води против страните членки, в случай че в законодателството си имат разпореждания, противоречащи на правото на Европейски Съюз. Последният стадий от процедурата съставлява завеждане на дело пред Съда на Европейски Съюз, в случай че страната членка не се поправи.

В случая с Данък добавена стойност към този момент Европейска комисия е дала период от два месеца на българските управляващи да подхващат дейности, само че в случай че това не стане, Брюксел ще изпрати " стимулирано мнение " на българските управляващи, което е идващият стадий от процедурата.

Комисията упорства още и за промени във връзка с предплатеното заплащане на Данък добавена стойност при търговията с горива, защото е нарушена равнопоставеността сред дребните и огромните играчи на пазара.

" Понастоящем дребните сдружения, търгуващи с горива, са задължени да заплащат предплатено прекалено високи суми, с цел да подсигуряват, че могат да платят дължимия от тях Данък добавена стойност. За огромните сдружения е задоволително единствено да внесат гаранция в размер, еднакъв на дължимия по покупко-продажбите им Данък добавена стойност. Комисията счита, че националното законодателство не е съвместимо с нормите на Европейски Съюз (Директивата за Данък добавена стойност, Директива 2006/112/ЕО на Съвета) и със свободата на стопанска самодейност (член 16 от Хартата на главните права на ЕС) ", показва Европейска комисия.

И в този случай България има два месеца, с цел да предприеме дейности по промяна на закона.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР