Европейската комисия е готова да предостави помощ на държавите от

...
Европейската комисия е готова да предостави помощ на държавите от
Коментари Харесай

ЕК предлага помощ на България и другите страни от ЕС, които желаят да въведат еврото

Европейската комисия е подготвена да даде помощ на страните от Европейски Съюз, които желаят да се причислят към еврозоната, разгласи през днешния ден еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер.

Йотингер изрази подготвеност Европейска комисия да поддържа България в тази посока механически, финансово и със препоръки, оповестява Българска телеграфна агенция.

За тази цел Европейски Съюз разполага със ресурс от 140 милиарда евро , които ще бъдат предоставени при нужда разполагаем на страните, искащи да вкарат общата валута. Посочената сума ще бъде разполагаем в идващите пет, седем или повече години.

Еврокомисарят по бюджета посочи, че формалното предложение по този въпрос ще бъде направено от Европейска комисия следващата година. Той разяснява тематиката на конференция за представянето на нови оферти за икономическо ръководство.

Заместник-председателят на Европейска комисия Валдис Домбровскис разясни, че по този начин Европейска комисия показва воля за поддръжка, само че това не значи, че някоя страна ще бъде " вкарана принудително " в еврозоната.

Влизането в еврозоната е обвързване по договорите за присъединение, само че не включва период за осъществяване. Държавите разполагат със свободата сами да вземат решение по кое време е подобаващото време за това, добави той.

Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси разяснява, че е гледал доста филми и обичаният му е " Кръстникът ":

Пошегувах се, че ще създадем на страните отвън еврозоната " предложение, което не могат да откажат ". Уточнявам, че не го споделих в смисъла, влаган от мафията - това просто е положително предложение, от което страните могат да се възползват, това е опция. Никой няма да бъде насилван да се причислява към еврозоната, съобщи Московиси.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР