Европейската комисия е дала в петък разрешение на българското правителството

...
Европейската комисия е дала в петък разрешение на българското правителството
Коментари Харесай

Държавата дава 224 млн. лева за оздравяване на БДЖ

Европейската комисия е дала в петък позволение на българското държавното управление да подкрепи Български държавни железници /БДЖ ЕАД/ с 224 млн. лв., безплатна помощ за довеждане докрай на промените в сдружението.

Това разгласи на брифинг през днешния ден Велик Занчев, зам.-министър на превоза, осведомителните технологии известията. Занчев посочи, че това е единственото по рода си позволение от 2007 година и самопризнание за сполучливите промени, които сдружението е направило от 2010 г.- насам. С него на процедура железницата става приоритет на страната, получило е признанието на Европейска комисия и е потвърдило надеждността си. То е плод на дълготраен труд от страна на министър Московски в тригодишния му мандат, администрацията и мениджмънта на БДЖ. "От тук нататък стартира тежката част - договарянията с Министерството на финансите и чертане на финансовите схеми, по които парите да доближат до сдружението ", разяснява зам.-министър Занчев. Той посочи, че вторият облигационен заем от 234 млн. лв. е взет през 2007 година Остатъкът, който би трябвало да платим по него е 150 млн. лв.. Около 14 млн. лв. годишно са наказателните лихви по всички досегашни заеми, изясни Велик Занчев. Той посочи, че задълженията на БДЖ са насъбрани през 2005 и 2007 година.

С въвеждането на ТОЛ таксите ще сложим на една повърхност железопътния и автомобилния превоз, които ще станат равнопоставени и ще се конкурират съответно, сподели още Занчев. Зам.- министърът разгласи, че в идващ проект холдингът ще продължи работа за увеличение на вложенията. Подходът ще бъде заменен от преди, когато държавното сдружение е взимало търговски заеми и посредством тях е вложило. Сега ще се влага посредством финансовия трансфер, т. е. посредством страната. През септември т. година ще се влага в закупуването на нов преносим състав от към 15 мотрисни влака. В момента професори от УНСС и ВТУ работят дружно със експерти от НКЖИ, с цел да се оформи визията за това какви мотриси и влакове са нужни на сдружението, с цел да придобие то тип на европейска компания и да предлага съответна услуга. С течение на времето инвестицията за нови влакове би трябвало да нарасне до над 400 млн. лв.. В момента се извършват няколко публични поръчки за ремонт и рационализация на остарелите локомотиви, споделиха от БДЖ. Това ще продължи, до момента в който не се модернизира изцяло железницата.

С държавната помощ от 224 млн. лв. ще се погасят отговорностите към банките кредиторки и облигационерите, с 97 млн. лв. ще бъде затрупан дългът към НКЖИ, посочи Занков. За покриване на задълженията си БДЖ разчита и на парите от концесията на Летище София. Владимир Владимиров, изпълнителен шеф на БДЖ, напомни, че през 2010 година се говореше за банкрута на БДЖ с над 850 млн. лв. отговорности на сдружението, през днешния ден те са сензитивно понижени - до 412 млн. лв.. Компанията е преструктурирана, подхванати са над 300 ограничения, с цел да достигнем до тази крайна права по спасяването на БДЖ - погасяване на отговорностите му. По този метод ще понижим доста загубите, а финансовата конструкция ще се възстановява, уточни Владимиров.

Изпълнителният шеф на БДЖ осведоми, че сега към този момент са готови 21 плана за двете сдружения - пътнически транспорти и товари. Ще се сътвори и ремонтно сдружение, което ще събере сградния и целия останал запас на двете сдружения на едно място. С изброените ограничения се надяваме железницата да наподобява по напълно друг метод и да се европеизира, сподели Владимир Владимиров.
От БДЖ споделиха още, че от 2019 година напълно ще проработи и системата за онлайн закупуване на билети.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР