Европейската комисия днес взе решение за стартиране на процедура за

...
Европейската комисия днес взе решение за стартиране на процедура за
Коментари Харесай

ЕK стартира процедура срещу България за нарушение срещу страната заради липса на уведомление за дългосрочната й стратегия за управлението на Енергийния съюз и на действията в областта на климата

Европейската комисия през днешния ден взе решение за пускане на процедура за нарушаване против страната за липса на съобщение от България за дълготрайната ѝ тактика, направена според условията на Регламент (ЕС) 2018/1999 по отношение на ръководството на Енергийния съюз и на дейностите в региона на климата.

С постоянния пакет от решения, Комисията откри през днешния ден процедури за същото нарушаване и против Ирландия, Полша и Румъния.

По силата на Регламента страните членки са задължени да изготвят и показват пред Комисията своята първа дълготрайна тактика, която е с вероятност за най-малко 30 години, а след това-нови тактики на всеки 10 години.

Като част от ограниченията по ускорение на процеса по приемане на Дългосрочна тактика за нисковъглеродно развиване на България, служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова предприе незабавни дейности, като планът, създаден преди повече от две години с поддръжката на Европейска комисия, бе оповестен на портала за публични съвещания на 1 септември т.г. С оглед огромния интерес, срокът за разискване бе продължен до 14 октомври, а напъните са ориентирани приемането на Стратегията да бъде реалност през втората половина на октомври. Това ще разреши България да рапортува осъществяването на уговорката в границите на периода за отговор на формалното уведомително писмо за започване на процедурата.

С осъществяването на задължението за информиране на Комисията за подхванатите дейности по приемане на Стратегията, процедурата ще бъде закрита.

Сред днешните решения на Европейска комисия е и изпращането на Мотивирано мнение по процедурата за нарушаване по отношение на прегледа и актуализацията на картите на регионите под опасност и с риск от наводнения. Мотивирани мнения получиха също Гърция, Кипър, Литва, Румъния и Словакия (за които процедурата за нарушаване беше стартирана по едно и също време с България).

За премахване на нарушаването от страна на българската страна, управлението на Министерство на околната среда и водите сътвори дейна организация през последните седмици, за реализиране на оптимален прогрес. В резултат положените обилни старания, на 26 септември Европейска комисия беше осведомена, че обновените карти на опасността и на риска от наводнения са направени за одобрените 127 региона със забележителен евентуален риск от наводнения. Те са избрани въз основа на резултатите от Актуализираната предварителна оценка на риска от наводнения и в сходство с условията на Националната методика за картиране на опасността и риска от наводнения.

Предстои обновените карти да бъдат показани пред Европейска комисия посредством Европейската осведомителна система за водите. За задачата към този момент е основана нужната организация и са подхванати дейности за осъществяване на докладването.

Европейската комисия одобри решение и за закриване на процедура за нарушаване № 2019/0303 за нетранспониране в период на Директива (ЕС) 2018/350 на Комисията от 8 март 2018 година за изменение на Директива 2001/18/ЕО на Европейския парламент и на Съвета във връзка с оценката на риска за околната среда от генетично модифицирани организми. Решението е по отношение на обезпечаване на цялостното сходство на българското законодателство с наредбите на Директивата с направените промени в признатия Закон за генетично модифицираните организми (обнародван в Дъждовни води, бр. 45 от 17.06.2022 г.).
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР