Европейската комисия днес е взела решение да изпрати уведомително писмо

...
Европейската комисия днес е взела решение да изпрати уведомително писмо
Коментари Харесай

ЕК настоява да променим правилата за ДДС гаранциите

Европейската комисия през днешния ден е взела решение да изпрати уведомително писмо до България с искане за промени в някои от наредбите за облагане с Данък добавена стойност, оповестяват от пресцентъра на Европейска комисия.

Комисията предлага да се трансформират някои от разпоредбите за Данък добавена стойност при сдруженията, търгуващи с горива, и за използването на активите на сдруженията за нестопански цели.

Предложенията са с цел синхронизиране на наредбите с правото на Европейски Съюз. 

Единият от случаите е обвързван с обстоятелството, че в момента дребните сдружения, търгуващи с горива, са задължени да заплащат предплатено прекалено високи суми, с цел да подсигуряват, че могат да платят дължимото от тях Данък добавена стойност. За огромните сдружения е задоволително единствено да внесат гаранция в размер, еднакъв на дължимото по покупко-продажбите им Данък добавена стойност. Комисията счита, че националното законодателство не е съвместимо с нормите на Европейски Съюз (Директивата за Данък добавена стойност, Директива 2006/112/ЕО на Съвета) и със свободата на стопанска самодейност (член 16 от Хартата на главните права на ЕС).

Oсвен това България се приканва да промени разпоредбите си за начисляване на дължимия ДДС в случаите когато икономически активи се употребяват за частни или нестопански цели и когато стопански активи се трансферират в друга страна членка.

Ако България не предприеме действия по тези две претенции в идващите два месеца, Комисията може да изпрати стимулирано становище на българските органи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР