Европейската комисия дава зелена светлина на българския План за възстановяване

...
Европейската комисия дава зелена светлина на българския План за възстановяване
Коментари Харесай

ЕК даде зелена светлина на българския План за възстановяване

Европейската комисия дава " зелена светлина " на българския План за възобновяване и резистентност. Това съобщи ръководителят на комисията Урсула фон дер Лайен от Гранитната зала на Министерски съвет в София на взаимна конференция с премиера Кирил Петков.

" Българският проект е извънреден. Той дава отговор на доста условия, които са много високи. " - съобщи ръководителят на Европейска комисия.

Тя акцентира, че с неспокойствие чака визитата си в Софийския университет.

" Знам, че това е мястото на България, където са върховите достижение на България. Ние говорихме да съвместим върховите достижения в науката с бизнес бранша, за създаването на артикули, които да основат пазарна стойност. Знам за новаторски планове, да вземем за пример сателитната технология. Такива планове са значими, с цел да запазим стопанската система и обществото устойчиви ", добави ръководителят на Европейска комисия.

По думите й, огромният проект за възобновяване и развиване на обща стойност от 800 милиарда евро е идната стъпка към това да се преустрои Европейски Съюз за идващите генерации.

" Първата тематика е за чиста сила. Втората е дигитализацията. А третата са вложенията, с цел да създадем нашите общества по-устройчиви и конкурентоспособни. Затова през днешния ден Европейска комисия дава зелена светлина на България за Плана за възобновяване и резистентност. Почти 60% от Плана поддържа зеления преход, това е извънредно. Имаме потребност от България в прехода към зелена и устойчива стопанска система. Декарбонизацията и законообвързващи ограничавания за емисията знаем, какъв брой са значими. Инвестициите за взаимовръзките с Румъния и Гърция също са извънредно значими, с цел да не бъдем повече подвластни от съветски газ и въглища, да се диверсифицираме от надеждни източници ", уточни Урсула фон дер Лайен.

След като даде позитивна оценка за българския проект , Урсула фон дер Лайен връчи на министър-председателя почетен плакет.

Премиерът Кирил Петков регистрира от своя страна, че проектът съставлява 10% от българската стопанска система. Той планува вложения против промени в разнообразни браншове.

" Този проект е работещ, новаторски и в действителност ще обезпечи модернизацията на България. Едно огромно благодаря на Урсула за наличието ѝ и за предаването на проекта, който е финализиран. Този проект е близо 10 % от нашата стопанска система. Дава опция да си подсигуряваме енергийната сигурност и да използваме най-нови технологии, да отключим капацитета на геотермалите, употребявайки нашата минерална вода за сила, да реформираме върховенството на закона за засилен надзор върху основния прокурор с назначението на арбитър, който краткотрайно ще е прокурор, КПКОНПИ да се реформира и да стартира да работи, да модернизираме железниците, да влагаме в образованието, в проучванията и модернизациите. " - сподели Петков.

Председателят на Европейска комисия благодари на българското държавно управление за помощта, която оказва на украинските жители, търсещи избавление от войната у нас.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР