Европейската комисия даде зелена светлина на предложената от България рамка

...
Европейската комисия даде зелена светлина на предложената от България рамка
Коментари Харесай

ЕК ни даде зелена светлина за 11 млрд. евро до 2027 г.

Европейската комисия даде зелена светлина на препоръчаната от България рамка за вложение на еврофондовете за новия програмен интервал 2021-2027 година Споразумението за партньорство включва главните рамкови договорености за всички оперативни стратегии, а цената на вложенията по него е в размер на 11 милиарда евро. Одобряването на документа ще отвори пътя пред одобрение и на новите оперативни стратегии и вероятно пускане на осъществяването по част от тях през втората половина от годината.

Споразумението за партньорство е следващият стратегически документ, който се забави около служебния кабинет и компликациите към структурирането на новото държавно управление. Проектът бе подготвен още предходната година, като в него оставаха обособени проблематични въпроси като вложението на Фонда за обективен преход и допустимите райони, които ще могат да получават пари по него. Правителството утвърди окончателните редакции по документа в края на април, а в този момент идва и позитивна оценка от Европейската комисия.

Споразумението за партньорство обгръща желанията на България за вложение на средствата от общо 5 европейски фонда – Европейски фонд за районно развиване, Европейски обществен фонд +, Кохезионен фонд, Фонда за обективен преход и Европейски фонд за морско дело, риболовство и аквакултури. С парите по тези фондове ще бъдат изпълнени общо 10 национални стратегии – консурентоспособност и иновации; научни проучвания и цифровизация за умна специализация; техническа помощ; околна среда; транспортна свързаност; развиване на човешките запаси,; образование; храни; развиване на районите и морско дело. Някои от стратегиите към този момент са утвърдени в дефинитивна редакция от Министерски съвет – като да вземем за пример стратегия " Образование ", утвърдена в края на юни, и " Развитие на човешките запаси " – при започване на юни, само че други още се бавят. Одобряването на стратегиите и от Европейска комисия ще даде опция за започване на осъществяването. Заради забавянето и на проекта за възобновяване, и на съглашението за партньорство 2022 година се обрисува като доста слаба по линия на новото финансиране, като сега се извършват планове единствено по остарелия програмен интервал.
Очакваните от България 12 милиарда лева по линия на проекта за възобновяване са отвън финансирането по оперативните стратегии, написа " Сега ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР