Европейската комисия да упражни контрол при отпускането на средства от

...
Европейската комисия да упражни контрол при отпускането на средства от
Коментари Харесай

Европейска организация иска контрол на евросредствата за българските медии

Европейската комисия да упражни надзор при отпущането на средства от европейските фондове за медиите в България. Това прикани Европейският център за свободата на медиите, основан в Лайпциг, по време на полемика в Брюксел за свободата на медиите у нас.

В нея участваха представители на Съюза на издателите в България, Асоциацията на европейските публицисти – България, Съюза на българските публицисти, както и медийни организации от други европейски страни.

„ Част от средствата от Европейски Съюз за планове в България се раздават само на медии, които са другарски настроени към властта. Това би трябвало да се приключи. Българското държавно управление би трябвало да разпределя фондове равнопоставено за всички медии, в това число за тези, които го подлагат на критика. В същото време призоваваме Европейски Съюз интензивно да следи по какъв начин се изразходват средствата на европейските данъкоплатци в България ", сподели Луц Кинкел, изпълнителен шеф на Европейския център за свободата на медиите.

Друга рекомендация е българското държавно управление да предприе ограничения, с които да подсигурява плурализма, тъй като медийният пазар е съвсем монополизиран.

Повод за тази рекомендация е концентрацията на собствеността на медиите и превръщането на огромна част от тях в бухалки против всеки сериозен глас. За образец бяха дадени медиите, зад които стои депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Главният редактор на „ Монитор “ Любомира Будакова се опита да обори това изказване. Тя заяви, че „ господин Пеевски има единствено два всекидневника – „ Телеграф” и „ Монитор”. Допълни, че дружно с районните и спортни издания, депутатът от Движение за права и свободи има„ всичко на всичко шест вестника”.„ Никакви радиостанции, никакви малките екрани! Г-н Пеевски няма никакъв дял в разпространяването на вестници. Проверете в Търговския регистър”, прикани Будакова.

Ръководителката на отдел „ Европа” в „ Репортери без граници” Полин Адес-Мевел сподели, че е била сюрпризирана да видиснимката си най-отгоре на вестниците на Пеевски с обвинявания и тайни теории.

Причината за това е, че тя взе участие в представянето в София на „ Бяла книга за свободата на медиите в България” и даде изявление по тематиката за бТВ. На идващия ден водещият Светослав Иванов стана обект на очерняща акция в изданията на депутата.

„ Научих, че съм била тролена от вашите издания”, сподели Полин Адес-Мевел.

„ Ние не използваме тролове”, отгвори й Будакова.

Европейският център за свободата на медиите прикани още България да подсигурява сигурността на публицистите посредством законови промени и ефикасни следствия на посегателствасрещу тях.

Европейският център за свободата на медиите поддържа прорамата „ Журналисти в риск”, която обезпечава краткотрайно леговище на преследвани публицисти. Част от програмата е бил българският публицист Димитър Стоянов от екипа на „ Биволъ”, който описа за похищенията против него.

Юридическият консултант на ЕЦСМ Флутура Крусари съобщи, че българското председателство на Съвета на Европейски Съюз е късмет, който би трябвало да бъде употребен.„ България да даде сигнал за възстановяване на свободата на словото. Западните Балкани чакат сигнал – България е длъжна да даде добър пример”, прикани Крусари.

През последните години България се срина по свободата на медиите. От 36-та позиция, която заемаше в годишната ранглиста на „ Репортери без граница “ по показателя за независимост на словото, през днешния ден страната ни заема 109-о място в света.

Европейският център за независимост на медиите сплотява журналистически асоциации, издателски къщи, университетски институции, профсъюзи и експерти по права на медиите, с цел да реализира използването в Европа на Европейската харта за свободата на пресата. С мрежа и поддръжници в 16 страни, CPMF е подкрепян от Европейската комисия, Медийната фондация на Sparkasse Leipzig, държавното управление на немската провинция Саксония и общината на Лайпциг.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР