Европейската комисия да улесни достъпа и навлизането на пазара, както

...
Европейската комисия да улесни достъпа и навлизането на пазара, както
Коментари Харесай

Петър Курумбашев: ЕК да увеличи със 120 млрд. евро бюджета за научни изследвания и иновации


" Европейската комисия да улесни достъпа и навлизането на пазара, както и финансирането за дребните и междинни предприятия и стартъпи ". Това е едно от предложенията на Петър Курумбашев във връзка с седемгодишния бюджет на Европейски Съюз след 2020 година, които бяха признати от Комисията по индустрия, проучвания и енергетика в Европейския парламент (ITRE).

Днес депутатите от ITRE одобриха мнение по отношение на Многогодишната финансова рамка след 2020 година, в което бяха включени по огромната част (12 от общо 13-те) от промените, инициирани от българския евродепутат.

Курумбашев прикани Европейската комисия да обезпечи финансиране на нововъведенията за развиване на инфраструктурата, решенията за присъединение и предпазване на сила за водородни и електрически транспортни средства. Евродепутатът счита, че Комисията би трябвало да продължи да поддържа развиването на начинания като Europe-wide electromobility (Електрическа подвижност в цяла Европа) и Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (Съвместното дружество „ Горивни кафези и водород " ).

Според българския евродепутат Народното събрание би трябвало да повтори апела за увеличение с най-малко 120 милиарда евро на бюджета на рамковата стратегия за научни проучвания нововъведения (FP9).

" Иновациите са пътят към пазарен пробив на фирмите и стимулирането им има голямо значение, изключително за дребните и междинни предприятия ", счита Курумбашев. По думите му Комисията, взаимно с организациите на Европейски Съюз, би трябвало да окуражава и координира използването на европейски структурни и капиталови фонда на Европейски Съюз (ЕСИ фондове), Механизма за свързване на Европа (Connecting Europe Facility), стратегиите Creative Europe и " Хоризонт 2020 " за действия в областта на научноизследователската и развойна активност - изключително в стопански изоставащите райони.

Сред останалите оферти на Курумбашев са повишението на ролята и потенциала на Европейския консултантски център по капиталови планове, чиято цел е да съветва вложителите, уредниците на планове и обществените ръководещи органи във връзка с подбора, подготовката и създаването на планове.

" Много е значимо Комисията да оцени ясно успеваемостта на прилаганите до момента политики и фондове, в това число в областта на енергетиката, и да употребява изводите от тези резултати в подготовката на идващия бюджет на Съюза ", счита Курумбашев.

Докладът, признат през днешния ден от комисията ITRE, следва да бъде гласуван по време на пленарно съвещание на Екологичен потенциал в Страсбург, след което да бъде възложен на Европейската комисия.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР