Европейската комисия да проведе допълнителни преговори с Пфайзер“, така че

...
Европейската комисия да проведе допълнителни преговори с Пфайзер“, така че
Коментари Харесай

Искаме предоговаряне на доставките на ваксини срещу COVID-19

Европейската комисия да организира спомагателни договаряния с „ Пфайзер “, тъй че на страните членки на Европейски Съюз да бъдат доставени действително нужните количества ваксини против COVID-19.

Това се споделя в взаимно изказване на министрите на опазването на здравето Асен Меджидиев на България, Адам Неджелски (Полша), Арунас Дулкис (Литва) и Петер Такач (държавен секретар за опазването на здравето в Министерство на вътрешните работи на Унгария).

То бе огласено от четиримата след съвещанието на Съвет „ Здравеопазване “ в Брюксел.

България, Полша, Унгария и Литва упорстват на страните да бъдат доставени ваксини съгласно техните потребности, специфики и потенциал на националните бюджети. Особено безпокойствие те показват от препоръчаната пета корекция в контракта сред Европейска комисия и „ Пфайзер “.

Според тях тя не съставлява дефинитивно и заслужено решение на проблемите с остатъка на ваксини против ковид и не подхождат на потребностите на здравните системи, на жителите и финансовите ползи на страните от Европейски Съюз.

Петата корекция е за удължение на периода на доставки, само че е съпроводена от такса „ еластичност “ изясни пред публицисти Асен Меджидиев. За него обаче това е безусловно наказателна клауза.

Това значи за разсрочим доставките за 4 години напред, като надлежно за понижените количества, които ще получим, авансово би трябвало да платим голяма по думите му сума в размер на милиони евро. И това е безусловно недопустимо както за България, по този начин и за други страни.

Становището на България е заплащането да се прави след доставката на декларираните количества, защото за момента нямаме потребност безусловно от никаква численост.

Страната ни има да бракуваме над 2 милиона дози ваксини. А съгласно контракта ни с „ Пфайзер “ до юни би трябвало да получим още 7 милиона. А това значи, че би трябвало да стартираме да ги бракуваме още с доставката и в допълнение да заплащаме за това.

И други страни отвън нашата четворка считат, че би трябвало да има предоговаряне, въпреки да не са го изразили толкоз непосредствено, посочи Меджидиев.

Министърът обаче отхвърли да назове съответни суми, защото данните са конфиденциални. Но уточни, че с тези средства може да се построи детска болница и да останат още пари.

Той е уверен, че през идващите месеци ще се стигне до нови договаряния с „ Пфайзер “. Несъгласието на четворката обаче не блокира нищо, защото сбирката й е неофициална, по време на работен обяд, и не е взето никакво решение.

Здравният ни министър обаче не отговори на въпроса дали остатъците са свързани с нежеланието на доста хора у нас да се имунизират. Според него казусът е бил в това, че пет страни, чиито имена не назова, са определили количествата за всички страни въз основа на популацията им.

„ Никой не изиска нашето мнение какъв брой дози са ни нужни “, безапелационен бе Асен Меджидиев.

Все отново той призна, че имунизирането в България е дало резултат.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР