Европейската комисия частично прекратява наблюдението над България и е готова

...
Европейската комисия частично прекратява наблюдението над България и е готова
Коментари Харесай

Европейската комисия частично прекратява наблюдението над България

Европейската комисия отчасти приключва наблюдението над България и е подготвена да го анулира напълно от следващата година. Комисията представя редовните отчети за Румъния и България по механизма за съдействие и инспекция. Tова е последният отчет за напредъка на България и Румъния, направен от екипа на Жан-Клод Юнкер. Tри от шестте области за наблюдаване над България отпадат. Това са: индикаторите за самостоятелност на правосъдната власт, нормативна уредба и битка с проведената престъпност. Ще продължи, обаче мониторингът в основни сфери. В отчета се предлага да продължение на правосъдната промяна за повишаване на професионализма, отчетността и успеваемостта.

Страната ни би трябвало да потвърди, че у нас се извършват  професионални и надпартийни следствия по обвинявания в корупция по високите етажи на властта. Нужно е да се вземат по-нататъшни ограничения за попречване и битка с корупцията, изключително по границите и в локалното ръководство. Въпреки че Румъния ще поеме след два месеца европредседателството, наблюдението над северната ни съседка продължава. Европейският парламент одобри през днешния ден резолюция, с която упорства Букурещ да подсигурява върховенството на закона.

Документът преглежда осъществяването на поетите от нашата страна задължения във връзка с правосъдната промяна и битката с корупцията и проведената престъпност. В отчета се преглежда напредъкът по осъществяването на 17-те рекомендации, отправени преди година, и се правят оценка позитивно продължаващите старания и решителност на нашата страна в осъществяването на тези рекомендации, се показва в известие на Европейска комисия. 

Комисията е уверена, че в случай че задържи актуалната позитивна посока, България ще съумее да извърши всички оставащи рекомендации и оставащите индикатори. Това ще даде опция наблюдението над България да завърши преди края на мандата на актуалната комисия.

Заместник-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс разяснява, че България продължава да отбелязва дълготраен прогрес в осъществяването на окончателните рекомендации. " В отчета се регистрира, че България продължава да отбелязва постоянен прогрес в осъществяването на окончателните рекомендации, които отправихме през януари 2017 година.Тези промени са нужни за ефикасната битка с корупцията и проведената престъпност. Убеден съм, че в случай че актуалната позитивна посока и напредъкът се запазят трайно и необратимо, наблюдението за България може да бъде завършено преди края на мандата на актуалната Европейска комисия ", прибавя той.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР