Европейската комисия без забележки и допълнителни въпроси, одобри проекта за

...
Европейската комисия без забележки и допълнителни въпроси, одобри проекта за
Коментари Харесай

ЕК одобри без забележки модернизацията за 163 милиона на Спешната помощ

Европейската комисия без забележки и спомагателни въпроси, утвърди плана за рационализация на незабавната здравна помощ, който е най-големият инфраструктурен план в областта на опазването на здравето за сегашния програмен интервал 2014-2020 година
В публично известие на Европейска комисия комисарят по въпросите на районната политика Корина Крецу съобщи: „ Този план, финансиран от Европейски Съюз, доста ще усъвършенства качеството и достъпността на опазването на здравето в България. Той е образно доказателство за практическата изгода от политиката на доближаване като средство за обезпечаване на по-добра отбрана за нашите жители “. Това съобщи министър Кирил Ананиев по време на блиц контрола на днешното съвещание на Комисията по опазване на здравето.
„ В формалното известие на Европейска комисия се споделя още, че 71 милиона евро от фондовете на политиката на доближаване ще финансират подобряването на оборудването, успеваемостта и достъпността на незабавните здравни услуги в България “, уточни още Ананиев. Това ще стане в осъществяване на план № BG16RFOP001-4.001-0001-С001 „ Подкрепа за развиване на системата за незабавна здравна помощ “. Проектът, който се реализира с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ (ОПРР) 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР), ще бъде осъществен на територията на цялата страна посредством строителство (в това число и на нови сгради), реорганизация, ремонт, преустрояване и възстановяване на достъпа в 237 обекта от системата на незабавна здравна помощ: незабавните отделения на 34 лечебни заведения за болнична помощ, 27 центъра за незабавна здравна помощ и разкритите към тях 170 филиала и 6 изнесени екипа; модернизиране на пространствата посредством: доставка на съоръжение и обзавеждане на структурите на незабавната здравна помощ; закупуване на 400 нови коли за спешна помощ, оборудвани с здравна техника и инсталация за незабавна помощ.
Целта е обезпечаването на първокласен, равнопоставен и своевременен достъп до услугите на незабавната здравна помощ на жителите на България и на пребиваващите на нейната територия.
Общата стойност на план „ Подкрепа за развиване на системата за незабавна здравна помощ “, бенефициент по който е Министерството на здравеопазването, е 163 897 815,62 лева, от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 163 502 132,68 лева
Срокът за осъществяването на дейностите по реализацията на плана е 36 месеца, или до 23 октомври 2021 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР