Европейската кмисия публикува днес своята оценка на проектоплановете на държавите

...
Европейската кмисия публикува днес своята оценка на проектоплановете на държавите
Коментари Харесай

Енергиен съюз: ЕК призовава държавите членки да заложат по-амбициозни цели в плановету си за изпълнение на Парижкото споразумение


Европейската кмисия разгласява през днешния ден своята оценка на проектоплановете на страните членки за реализиране на задачите на Европейски Съюз в границите на Енергийния съюз, и в частност контрактуваните цели на Европейски Съюз за енергетиката и климата за 2030 година

Според Европейска комисия в националните проекти към този момент се плануват обилни старания, само че тя показва редица области, в които има опция за усъвършенстване, изключително що се отнася до целенасочените и индивидуализирани политики за осъществяване на задачите за 2030 година и за продължение на курса към обезпечаване на индиферентност във връзка с климата в дълготраен проект, оповестиха от пресофиса на Евроомисията.

Европейският съюз е първата огромна стопанска система, която вкарва нормативна уредба, с цел да извърши обещанията си по Парижкото съглашение. Сега страните членки са изготвили за първи път планове на интегрирани национални проекти в региона на енергетиката и климата (НПОЕК). Все отново, защото понастоящем в проектите не се планува задоволителен принос по повод както на възобновимите енергийни източници (ВЕИ), по този начин и на енергийната успеваемост, за постигането на общите цели на Европейски Съюз за енергетиката и климата ще има потребност от групово залагане на по-амбициозни цели.

Европейски Съюз е решен да извърши поетите отговорности за понижаване на излъчванията на парникови газове и за застраховане на жителите с сила посредством сигурни доставки, на търпими цени и при гарантиране на устойчивото развиване. Създадохме единствена по рода си система за ръководство в региона на енергетиката и климата, по този начин щото Съюзът и страните членки да могат дружно да възнамеряват и групово да изпълнят задачите ни до 2030 година, както и да осъществят обективен от обществена позиция и разходноефективен преход към неутрална във връзка с климата стопанска система до 2050 година В своя разбор на плановете на национални проекти Комисията прегледа съвкупния им принос за осъществяване на общите цели и съответните цели на Европейски Съюз за 2030 година в границите на Енергийния съюз.

Понастоящем в плановете на НПОЕК се планува непълен принос по повод както на ВЕИ, по този начин и на енергийната успеваемост. Недостигът във връзка с ВЕИ може да доближи 1,6 процентни пункта. За енергийната успеваемост той може да доближи 6,2 процентни пункта (ако се преглежда първичното енергопотребление) или 6 процентни пункта (ако се разглеждакрайното енергопотребление). Добрата вест е, че страните членки имат 6 месеца да покачат националното си ниво на амбициозност. Препоръките и подробните оценки на Комисията са предопределени да оказват помощ на страните членки да оформят дефинитивно проектите си до края на 2019 година и да ги извършват дейно през идващите години. Националните проекти следва да обезпечават изясненост и предвидимост за нефинансовите и финансовите предприятия, тъй че да се предизвикват нужните частни вложения. Плановете ще улеснят и страните членки при програмирането на финансирането за идната многогодишна финансова рамка за 2021 – 2027 година

Съгласно законодателните разпореждания на Европейски Съюз за Енергийния съюз страните членки би трябвало съответно да се съобразят с рекомендациите на Комисията или да оповестят основанията си за несъобразяването с тях. От страните членки се изисква също по този начин да привлекат обществеността в правенето на окончателните си проекти до края на годината. Срокът за показване на окончателните проекти е 31 декември 2019 година Днешните рекомендации и известието на Комисията са част от един повтарящ се развой на взаимоотношение с страните членки, с помощта на който до приключването на периода окончателните разновидности на НПОЕК ще станат задоволително подробни, надеждни и амбициозни. Комисията е в подготвеност да поддържа страните членки в напъните им до оформят дефинитивно своите НПОЕК до края на 2019 година, надграждайки на основата на отличното съдействие до момента.

По силата на новия Регламент по отношение на ръководството на Енергийния съюз и на дейностите в региона на климата (част от пакета от ограничения „ Чиста сила за всички европейци “), който влезе в действие на 24 декември 2018 година, всяка страна членка би трябвало да сформира 10-годишен НПОЕК за интервала от 2021 до 2030 година Държавите членки трябваше да показват плановете на своите НПОЕК до края на 2018 година, след което Комисията трябваше да извърши задълбочена оценка. Съгласно Регламента в случай че в плановете на НПОЕК не се планува задоволителен принос за постигането на задачите на Енергийния съюз – поотделно или групово, тогава до края на юни 2019 година Комисията може да насочи рекомендации към страните членки за изменение на проектоплановете им. Окончателните проекти за интервала 2021 – 2030 година би трябвало да бъдат показани от страните членки до края на 2019 година

„ Чрез тези първи национални проекти в региона на енергетиката и климата Енергийният съюз минава на национално ниво: по сходство на Европейски Съюз всички страни членки показват политики за повсеместен преход в тази област, с десетгодишна вероятност. Всички страни членки са съставили впечатляващи планове за относително малко време, само че нито един от тях не е идеален. Окончателните проекти би трябвало да бъдат подготвени до края на годината, а нашите рекомендации демонстрират къде има потребност от още старания: да вземем за пример по-висока амбициозност, поподробни сведения за политиките, по-добре избрани капиталови потребности, повече работа по обществената правдивост. Яснотата и предвидимостта са същинско конкурентно преимущество за европейската политика за енергетиката и климата. Затова дано да се възползваме оптимално от тази опция и да дадем на националните проекти мощен финален подтик напред “, съобщи Марош Шефчович, заместник-председател на Комисията, отговарящ за Енергийния съюз..

„ През ноември предходната година предложихме Европейският съюз да стане безпристрастен във връзка с климата до 2050 година Ние показахме пътя напред и първи тръгнахме по него. Добре е да се види, че от ден на ден страни членки ни следват и работят за постигането на задачата. Въз основа на оценката на плановете на националните проекти на страните членки аз съм задоволен от положените обилни старания. Все отново в окончателните проекти би трябвало да се заложат още по-високи упоритости, тъй че Европейски Съюз да върви в вярната посока в битката с изменението на климата и в осъвременяването на стопанската система ни. Призовавам Съвета да стартира разискване на основните цели, откроени от Комисията, и да спомогне за обезпечаването на задоволително ниво на амбициозност в окончателните проекти “, разяснява и комисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР