Европейската Just Eat Takeaway.com NV е постигнала съгласие да придобие

...
Европейската Just Eat Takeaway.com NV е постигнала съгласие да придобие
Коментари Харесай

Just Eat Takeaway победи Uber за Grubhub

Европейската Just Eat Takeaway.com NV е постигнала единодушие да придобие щатската Grubhub Inc. за $7,3 милиарда Сделката основава една от най-големите компании за доставка на храна в света, написа Bloomberg.

Just Eat Takeaway ще заплати $75,15 за акция на Grubhub в договорка, която ще бъде платена напълно с акции. Пазарната капитализация на американската компания се повиши с 4%, а на европейската понижа с 13%.

В продължение на месеци за Grubhub преговаряше Uber Technologies Inc. Политически напън обаче повдигна въпроса дали регулаторите в Съединени американски щати биха одобрили сходна договорка.

Grubhub ще даде на Just Eat Takeaway достъп до американския пазар. Компанията към този момент работи с изключение на в Европа и в Австралия, Бразилия, Канада. Само преди два месеца Takeaway получи утвърждение от Англия за придобиването на Just Eat на стойност $8 милиарда

Grubhub, съоснована от сегашния основен изпълнителен шеф Мат Малоуни, стартира работа през 2004 година През 2013 година тя купува Seamless и се трансформира в пазарен водач в Съединени американски щати, само че от този момент делът ѝ понижава поради конкуренцията от DoorDash, сегашен водач на пазара, и Uber. Сега Grubhub държи 23% от пазара в Съединени американски щати.Доставките на храна бяха измежду дребното бизнеси, за които пандемията и ограниченията против нея се оказаха положителни. От март насам акциите на Grubhub нарастнаха с 39%.

Заради голямата конкуренция обаче облагата в бизнеса е или минимална, или напряко не съществува. През първото тримесечие компанията регистрира продажби от $1,6 милиарда и загуба от $33 млн. Доставките на храна носят на Uber $4,58 милиарда, само че загубата на подразделението също пораства.

Анализатори от дълго време настояват, че бизнес моделът в доставките на храна не е печеливш и чакаха консолидация в бранша. Uber понася тежък удар, откакто не съумя да придобие Grubhub, защото се надяваше да усили доста приходите си и вероятно да излезе на облага. Разговорите сред двете компании започнаха преди пандемията.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР