Европейската инвестиционна банка обяви късно в четвъртък, че от края

...
Европейската инвестиционна банка обяви късно в четвъртък, че от края
Коментари Харесай

Банката на ЕС спира да финансира проекти за изкопаеми горива

Европейската капиталова банка разгласи късно в четвъртък, че от края на 2021 година стопира присъединяване си в съвсем всички планове за изкопаеми горива. Решението се очакваше освен поради резултата върху кредитирането на този бранш, само че и поради наклонността, която задава. То ще влезе в действие година по-късно от в началото оферти период, тъй като няколко страни от Европейския съюз лобираха за отсрочване.

Новата кредитна политика на банката, утвърдена със " доста болшинство ", ще спре финансирането на планове с горива, добивани от земните глъбини, в това число такива с природен газ, разгласи Андрю Макдауъл, вицепрезидент на Европейска инвестиционна банка, отговарящ и за енергетиката. " Това е значима първа крачка, само че тя не е последната ", добави той.

Природозащитни организации приветстват решението, само че и показват страдание от едногодишното отсрочване на действието му. " Поздравления за Европейската капиталова банка и страните, които се бориха за установяването на този световен стандарт ", съобщи Себастиен Годино, икономист от европейския клон на WWF.

Европейска инвестиционна банка е най-големият в света заемодател, в който акционери са страни, и те задават амбициозни цели в финансирането на стабилно развиване, напомня " Ройтерс ". Макдауъл съобщи в четвътък, че желаят " да определим стандартите " за това по какъв начин една мултилатерална банка приспособява активността си по отношение на задачите на Парижкото съглашение за климата.

Новите правила дефинират плановете, кандидатстващи за заем от Европейска инвестиционна банка, да потвърдят, че могат да произведат киловатчас сила с изхвърляне на по-малко от 250 грама въглероден диоксид. Този аршин изключва обичайните електростанции, работещи на природен газ.

Газовият бранш не е изцяло изключен от финансирането, само че би трябвало плановете му да се основата на това, което банката назовава " нови технологии ", каквито са улавянето и съхраняването на въглерод, когенерацията (производството по едно и също време на топло- и електроенергия) или смесването на изкопаем природен газ с така наречен възобновими газове.

Миналата седмица финансовите министри от Европейски Съюз единомислещо поддържаха последователното прекъсване на кредитирането на газови, петролни и въглищни планове за подкрепяне на битката с породени от човешката активност промени в климата. Няколко страни упорстваха да се резервира финансирането за природния газ, заради което на 5 ноември Макдауъл предложи на 28-те акционери (страните членки на ЕС) компромис за пренасяне на периода от края на идната година към края на 2021 година

Това бе и разновидността, за който лобираше Европейската комисия. Тя има единствено ролята на наблюдаващ в борда на Европейска инвестиционна банка, само че е със мощно въздействие и има власт да дава решаващия глас, когато мнението на акционерите се раздели тъкмо на половина и това блокира решението. Този път обстановката е била надалеч от сходен сюжет, защото съгласно банката утвърждението си за новата политика в енергетиката са дали страни, контролиращи 90% от капитала ѝ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР