Европейската инвестиционна банка, кредитната институция на ЕС, съкрати кредитирането с

...
Европейската инвестиционна банка, кредитната институция на ЕС, съкрати кредитирането с
Коментари Харесай

Европейската инвестиционна банка е намалила кредитирането с 20%

Европейската капиталова банка, кредитната институция на Европейски Съюз, редуцира кредитирането с близо 20% предходната година и възнамерява да резервира финансирането на същото равнище през 2019 година на към 60 милиарда евро (69 милиарда долара), декларира президентът на Европейска инвестиционна банка във вторник, представен от Reuters.

Банката също се приготвя за всяка допустима развръзка от Брекзит, в това число напусканетона Англия без договорка през март. Обсъждат се са проекти останалите 27 държави-членки на Европейски Съюз да изкупят каузи на Англия, с цел да се резервира капиталовия потенциал на банката след напускането настраната, даже при положение на Брекзит без договорка, което ненадейно би основало недостиг без временен интервал, споделя Вернер Хойер на конференция.

Според Хойер, намаляването на кредитирането през 2018 година се дължи на усъвършенстваните стопански условия в Европейски Съюз, което разреши на банката да влага по-малко и да се концентрира върху по-рискови и по-печеливши планове.

Въпреки сигналите за закъснение в няколко европейски стопански системи, банката ще резервира сходно равнище на финансиране тази година.

Оттеглянето на Англия от блока ще лиши банката от един от най-големите ѝ акционери и от 3,5 милиарда евро записан, само че неплатен капитал и от 35 милиарда евро от записания капитал, които са основни за банката, с цел да поддържа тройния си А рейтинг и ниски разноски за финансиране.

Разкриващият се дефицит на записан, само че невнесен капитал поради напускането на Англия ще бъде затрупан с запасите на банката, споделя Хойер, до момента в който дефицитът при импортираният капитал, ще бъде запълнена съразмерно от 27-те останали държавни управления на Европейски Съюз.

Достигнато е съглашение за запълването на дефицита на техническо ниво, само че то би трябвало да бъде формализирано от финансовите министри на Европейски Съюз.

Според Хойер, публично съглашение ще бъде подписано, откакто има изясненост по отношение на процеса за Брекзит.

Споразумението сред държавите-членки на Европейски Съюз бе възпрепятствано от разделения по отношение на бъдещето разделяне на акционерния капитал, като Полша упорства за по-голям дял - което ще пристигна с повече пълномощия.

Достигнатият краткотраен компромис планува непретенциозно нарастване в интерес на Полша и по-малки нараствания на капитала за Румъния, а може би и за Люксембург.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР