Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще предостави заем от 65 милиона

...
Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще предостави заем от 65 милиона
Коментари Харесай

С €65 милиона разширяват комбината за цветни метали в Пловдив

Европейската капиталова банка (ЕИБ) ще даде заем от 65 милиона евро на едно от най-големите родни индустриални предприятия - Комбината за цветни метали (КЦМ) в Пловдив. Предвижда се със средствата, отпуснати по проекта " Юнкер ", КЦМ да увеличи производството си с 25%.

Проектът е за модернизиране и разширение на завода за пречистване на олово и благородни метали, както и за рационализация на инсталацията за електролиза на цинк. Той би трябвало да бъде изпълнен до 2023 година, като това ще усили потенциала за преработване на другите типове вторични първични материали в предприятието с 15%. Чрез усилването на процеса на преработване се чака вторичните първични материали от завода, които все още са към 20% от производството на олово и цинк, да се покачат до 35%, което надвишава общоевропейските стандарти - други комбинати в Европа употребяват не повече от 10-15% вторични първични материали.

По думите на вицепрезидента на Европейска инвестиционна банка Лиляна Павлова европейското финансиране може доста да подкрепи българската индустрия да доближи устойчиви равнища. Заемът ще помогне на КЦМ АД да употребява естествените запаси по по-добър метод и да понижи енергийния интензитет на своята продукция, което ще усили конкурентноспособността на завода.

Освен това средствата от Европейска инвестиционна банка ще подсигуряват и запазването на работните места в предприятието, които са към 1 500.

Изпълнителният шеф на компанията зад КЦМ - КЦМ 2000 АД, Румен Цонев разяснява, че с поддръжката от Европа КЦМ ще навлезе решително в идващия си капиталов интервал, през който ще затвърди позицията си на водеща европейска компания в региона на преработването на цветни метали и по този начин ще способства за реализиране на устойчиви цели на развиване.

В комбината се създава близо 1% от международната продукция на цинк и олово. Като приказваме за производството на европейско равнище, този % е сред 3 и 4%.

КЦМ е единственият сходен цех в Югоизточна Европа. Най-близките му съперници са в Полша и Италия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР