Европейската инициатива ще финансира проектите с по 15 хилядо евроИнициативата

...
Европейската инициатива ще финансира проектите с по 15 хилядо евроИнициативата
Коментари Харесай

Конкурсът за безплатен WiFi в общините стартира до дни

Европейската самодейност ще финансира плановете с по 15 хилядо евро

Инициативата на Европейска комисия за безвъзмезден обществен интернет е с бюджет 120 млн. евро до края на 2019 година

К онкурсът по самодейността на Европейската комисия за безвъзмезден обществен интернет WiFi4EU ще бъде отворен на 7 ноември от 14 :00 ч. българско време, оповестиха от Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията.

229 български общини са се записали за присъединяване. В деня на състезанието представителите на локалните управляващи, които към този момент са подали нужните документи, следва единствено да натиснат бутона за кандидатстване.

Останалите 36 общини имат време до 7 ноември да създадат своята регистрация и да се включат в конкуренцията за ваучери в размер на 15 хиляди евро за обезпечаване на безвъзмездна, високоскоростна Wi-Fi връзка в центровете на публичния живот на съответната община.

„ Още един път се обръщам към общините да бъдат дейни в началния час на оповестяване на състезанието, защото правилото, по който участниците ще бъдат избирани, е „ първи кандидатствал, първи получил “, съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков.

Той добави, че интернет свързаността е от решаващо значение за икономическото развиване на дребните обитаеми места. По неговите думи, високоскоростният интернет обезпечава елементарен достъп до здравни, просветителни, финансови и административни услуги без да се постанова хората от дребните селища да пътуват до огромните градове.
още по тематиката
„ В същото време, интернет свързаността ще направи дребните селища атрактивни за вложители и туристи, тъй като локалните общности ще могат да покажат своя капацитет в международната мрежа “, сподели още министърът.

Инициативата на Европейска комисия за безвъзмезден обществен интернет е с бюджет 120 млн. евро до края на 2019 година Средствата ще бъдат отпуснати непосредствено на локалните управляващи, прецизираха от министерството.

Между 6 000 и 8 000 общини в Европейски Съюз ще получат ваучери за обезпечаване на безвъзмезден високоскоростен интернет на публични места. В рамките на идния конкурс ще бъдат избрани 2800 участници за финансиране.

Общините ще могат да употребяват ваучерите за пазаруване и инсталиране на съоръжение или възстановяване на към този момент съществуваща мрежа за безжична интернет връзка в центрове на локалния публичен живот. Местните управляващи би трябвало да подсигуряват, че имат опция да поддържат мрежата и да заплащат съответните такси в границите на най-малко 3 години.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР