Европейската инфраструктура от суперкомпютри ще изведе Европейския съюз на лидерска

...
Европейската инфраструктура от суперкомпютри ще изведе Европейския съюз на лидерска
Коментари Харесай

Росен Желязков: Европейската инфраструктура за суперкомпютри ще изведе ЕС на лидерска позиция

Европейската инфраструктура от суперкомпютри ще изведе Европейския съюз на лидерска позиция. Това съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков по време на Съвета на министрите по телекомуникации в Люксембург. В рамките на сесията Комисар Мария Габриел разгласи осемте страни, измежду които и България, за домакини на центрове за европейски суперкомпютри.
Българският еврокомисар съобщи, че днешният ден е исторически за Европа, като за България това е решителна крачка напред като страна с капацитет за районен водач в региона на суперкомпютрите. Инвестицията на страните членки, дружно със средствата от Европейски Съюз, е в размер на 840 милиона евро. Българският еврокомисар добави още, че суперкомпютрите са в основата на европейското софтуерно водачество и могат да създадат сполучливо конкурирането със Съединени американски щати и Китай.
Министър Росен Желязков благодари на комисаря по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел за големите старания, положени в бранша. Той акцентира, че развиването на европейски високопроизводителни изчислителни технологии към този момент става допустимо посредством интегрираната екосистема на националните запаси и взаимното дружество EuroHPC, което е правната и финансираща конструкция на суперкомпютърните центрове.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР