Европейската икономика ще продължи своя растеж за седма поредна година,

...
Европейската икономика ще продължи своя растеж за седма поредна година,
Коментари Харесай

Глобалната несигурност влияе негативно на ЕС

Европейската стопанска система ще продължи своя напредък за седма поредна година, като се чака действителният БВП (БВП) да нарасне във всички страни от Европейски Съюз. Това се показва в пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия, показана през днешния ден.

Тъй като негативното влияние на световната неустановеност продължава, европейската стопанска система ще разчита на вътрешната динамичност. Очаква се растежът да се форсира още веднъж през идната година, се показва в документа.

Неотдавнашното закъснение на международния стопански напредък и търговия, дружно с огромната неустановеност по комерсиалните политики, въздейства негативно на опциите за повишаване на Брутният вътрешен продукт през тази и идната година. Продължаващата уязвимост на производството също играе роля, изключително в страните с проблеми в автомобилната индустрия.

Тъй като през тази и идната година международната търговия и стопански напредък се чака да нарастват по-бавно спрямо 2017 година, икономическият напредък в Европейски Съюз ще зависи напълно от вътрешната активност. Работа през днешния ден имат повече европейци, а увеличението на заетостта се чака да продължи, въпреки и по-бавно. Това, дружно с увеличаващите се заплати, ниската инфлация, удобното финансиране и насърчителните фискални ограничения в някои страни от Европейски Съюз, се чака да поддържа вътрешното търсене. Според прогнозите Брутният вътрешен продукт ще нарасне с 1,4 на 100 през тази година в Европейски Съюз и с 1,2 на 100 в еврозоната.

Догодина се чака неподходящите вътрешни фактори да отслабнат и икономическата активност отвън Европейски Съюз да се възвърне, подкрепена от облекчаването на финансовите условия в международен мащаб и тласъците на политиката в някои бързо разрастващи се стопански системи. Предвижда се следващата година повишаването на Брутният вътрешен продукт да се усили до 1,6 на 100 в Европейски Съюз и до 1,5 на 100 в еврозоната. Наличието на повече работни дни през 2020 година ще се отрази удобно на данните за тази година.

Условията на пазара на труда продължиха да се усъвършенстват, макар забавянето на растежа към края на предходната година. Макар че в някои страни в Европейски Съюз остава висока, безработицата от 6,4 на 100 през март е спаднала до най-ниската си записана стойност от началото на събирането на месечни данни през януари 2000 година. Равнището на безработицата в еврозоната през днешния ден е най-ниско от 2008 година насам.

Очаква се през идващите две години растежът на заетостта да се забави поради по-умереното усилване и на отпадането на краткотрайните фискални ограничения в някои страни. Очакванията са нивото на безработицата в Европейски Съюз да продължи да спада през 2019 година и да доближи 6,2 на 100 следващата година. Предвижда се нивото на безработицата в еврозоната да спадне до 7,7 на 100 през 2019 година и до 7,3 на 100 следващата година, т.е. под стойностите отпреди началото на рецесията през 2007 година.

Очаква се инфлацията в Европейски Съюз да се намали до 1,6 на 100 през тази година и да се увеличи до 1,7 на 100 следващата година. Общата инфлация в еврозоната спадна от 1,9 на 100 през последното тримесечие на 2018 година на 1,4 на 100 през първото тримесечие на тази година поради по-слабото нарастване на цените на силата. Тъй като се чака инфлацията на цените на силата да намалее още през идващите тримесечия и няма признаци по-големият напредък на заплатите да провокира ценови напън, прогнозите са инфлацията в еврозоната да доближи 1,4 на 100 през тази и идната година.

Съотношението на дълга към Брутният вътрешен продукт се чака да намалее в множеството страни от Европейски Съюз през тази и идната година вследствие на дребния недостиг, а повишаването на номиналния Брутният вътрешен продукт би трябвало да остане по-високо от междинния лихвен % по непогасения дълг. При допускане за непроменена политика, съотношението на дълга към Брутният вътрешен продукт в Европейски Съюз се чака да спадне от 81,5 на 100 през 2018 година на 80,2 на 100 през 2019 година и 78,8 на 100 през 2020 година. Според прогнозите общото съответствие на дълга към Брутният вътрешен продукт в еврозоната ще намалее от 87,1 на 100 през 2018 година на 85,8 на 100 през 2019 година и 84,3 на 100 следващата година.

Общият бюджетен недостиг на Европейски Съюз се чака да нарасне от 0,6 на 100 от Брутният вътрешен продукт през 2018 година до 1 на 100 през 2019 година и 2020 година. Очаква се той да нарасне и в еврозоната - от 0,5 на 100 от Брутният вътрешен продукт през 2018 година, до 0,9 на 100 през 2019 година и да остане на същото ниво през 2020 година, в случай че няма смяна в политиката. Увеличението през тази година се дължи основно на по-бавното повишаване на Брутният вътрешен продукт и на експанзионистичните фискални политики в някои страни от Европейски Съюз.

Опасността от протекционистки ограничения в международен мащаб и настоящото закъснение на повишаването на международния Брутният вътрешен продукт и търговията биха могли да се окажат по-дълготрайни от предстоящото, изключително в случай че растежът в Китай е разочароващ. В Европа заплахите включват отдръпването на Англия без съглашение и опцията краткотрайните разстройства, които засягат производството, да се окажат по-дълготрайни. Съществува и опасността от отдръпване на частните вложения при повишение на политическата неустановеност и понижаване на тласъците на политиката за растежа.

Частното ползване и вложенията в Европейски Съюз биха могли да се окажат по-устойчиви от предстоящото, изключително в случай че доверието на сдруженията и потребителите не се повлиява в толкоз огромна степен от несигурността и вътрешните усложнения и в случай че бъдат подкрепени с по-ефективни от предстоящото ограничения на фискалната политика в страните с фискално пространство и насърчаващи растежа промени.

Заради отдръпването на Англия от Европейски Съюз прогнозите за 2019 година и за 2020 година се основават на чисто техническо допускане, че моделите на търговията сред Лондон и останалите в Европейски Съюз ще се резервира. Това се прави единствено за задачите на прогнозирането.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР