Европейската икономика продължава да показва устойчивост в предизвикателен глобален контекст.

...
Европейската икономика продължава да показва устойчивост в предизвикателен глобален контекст.
Коментари Харесай

ЕК: Икономиката на Европа продължава да показва устойчивост

Европейската стопанска система продължава да демонстрира резистентност в провокационен световен подтекст. По-ниските цени на електрическата енергия, смекчаването на рестриктивните мерки при доставките и мощния трудов пазар поддържат умерения напредък през първото тримесечие на 2023 година, разсейвайки опасенията за криза. Това се показва в прессъобщение на Европейска комисия.

По-доброто от предстоящото начало на годината покачва прогнозата за растежа на стопанската система в Европейски Съюз до 1 на 100 през 2023 година (0,8 на 100 в зимните междинни прогнози) и 1,7 на 100 през 2024 година (1,6 на 100 през зимата). Прогнозите за еврозоната също са поправени към нарастване от същия мащаб, като се чака брутният вътрешен артикул (БВП) да нарасне до 1,1 на 100 и 1,6 на 100 през 2023 година и 2024 година надлежно. На фона на непрекъснатия напън на главните цени инфлацията също е поправена нагоре по отношение на зимата - до 5,8 на 100 през 2023 година и 2,8 на 100 през 2024 година в еврозоната.

По-ниските цени на електрическата енергия покачват прогнозата за растежа

Според предварителната оценка на Евростат Брутният вътрешен продукт е повишен с 0,3 на 100 в Европейски Съюз и с 0,1 на 100 в еврозоната през първото тримесечие на 2023 година Основните знаци сочат към продължаващ напредък през второто тримесечие.

Европейската стопанска система е съумяла да преодолее неподходящото въздействие от войната в Украйна, овладявайки енергийната рецесия с помощта на бързата диверсификация на доставките и огромно намаляване на потреблението на газ. Значително по-ниските цени на електрическата енергия са си проправили път в стопанската система, намалявайки индустриалните разноски на фирмите. Потребителите са отчели спад на сметките за електрическа енергия, макар че се чака частното ползване да остане на по-ниско ниво, защото растежът на заплатите изостава от инфлацията.

С оглед на това, че инфлацията продължава да е на високо ниво, се чака финансовите условия да се затегнат в допълнение. Макар че, съгласно предвижданията ЕЦБ и други централни банки се приближават до завършване на цикъла с повишение на лихвите, то неотдавнашните разтърсвания във финансовия бранш евентуално ще засилят натиска върху разноските и смекчаването на достъпа до кредитиране, забавяйки капиталовия напредък и засягайки в особена степен вложенията в жилищни здания.

Основната инфлация е поправена нагоре, само че ще спада последователно

След пика си през 2022 година, главната инфлация е траяла да се намалява през първото тримесечие на 2023 година на фона на внезапното намаляване на цените на електрическата енергия. Основната инфлация ( в която не се включват електрическата енергия и непреработените храни) обаче се оказва по-устойчива.

През март тя е достигнала исторически най-много от 7,6 на 100, само че се чака да спада последователно за планувания интервал, защото маржовете на облагата " всмукват " натиска върху по-високите заплати и стягат финансовите условия. Априлският прелиминарен съгласуван показател на потребителските цени за еврозоната, оповестен след датата на привършване на пролетната прогноза на Европейска комисия, демонстрира нищожен спад в нивото на главната инфлация, което допуска, че тя може да е достигнала пика си през първото тримесечие, както се очакваше. На годишна основа главната инфлация в еврозоната през 2023 година ще доближи междинна стойност от 6,1 на 100, преди да се намали до 3,2 на 100 през 2024 година, оставайки над главната инфлация в двете планирани години.

Трудовият пазар продължава да е резистентен макар икономическото закъснение

Рекордно мощният трудов пазар поддържа устойчивостта на стопанската система на Европейски Съюз. Равнището на безработица в Европейски Съюз е блъснало нов рекорден най-малко от 6 на 100 през март 2023 година, а равнищата на присъединяване и претовареност са достигнали рекордни максимуми.

Очаква се пазарът на Европейски Съюз да реагира умерено на по-бавния ритъм на икономическо развиване.

Според прогнозите покачването на заетостта тази година ще е 0,5 на 100, преди да се намали до 0,4 на 100 през 2024 година. Според предвижданията нивото на безработица ще остане тъкмо над 6 на 100.

Растежът на заплатите се е повишил от началото на 2022 година, само че е останал много под инфлацията. Очакват се по-съществени нараствания на заплатите на фона на продължаващото стягане на трудовите пазари, сериозните покачвания на минималните заплати в някои страни и общият напън от чиновниците да компенсират изгубената покупателна дарба.

Според прогнозите държавните дефицити ще се намалят най-много през 2024 година Въпреки въвеждането на ограничения за поддръжка, които да смекчат въздействието на по-високите цени на електрическата енергия, мощния номинален напредък и премахването на остатъчните ограничения, свързани с пандемията, довели до спомагателен спад на съвкупния държавен недостиг на Европейски Съюз през 2022 година до 3,4 на 100 от Брутният вътрешен продукт. През 2023 година и най-много през 2024 година намалилите се цени на електрическата енергия могат да разрешат на държавните управления да сложат завършек на ограниченията за поддръжка на електрическата енергия, което ще докара до спомагателни понижения на дефицита- до 3,1 на 100 и 2,4 на 100 от Брутният вътрешен продукт надлежно.

Очаква се съвкупният дълг на Европейски Съюз към Брутният вътрешен продукт да се намали устойчиво до под 83 на 100 през 2024 година (90 на 100 в еврозоната), което към момента е над предпандемичните нива. Налице е огромна хетерогенност на фискални траектории измежду страните членки.

Докато инфлацията може да поддържа подобрението в обществените финанси в кратковременен проект, то този резултат ще се разсее във времето, защото разноските по погашение на дълга ще се усилят, а обществените разноски нарастват последователно, поправени към по-високото ценово ниво.

Рисковете за намаление на икономическата вероятност са нарастнали

По-устойчивата съществена инфлация може да продължи да лимитира покупателната дарба на семействата и да изиска по-сериозен отговор на паричната политика с необятни макрофинансови разклонения. Освен това възобновени епизоди на финансов стрес могат да доведат до по-нататъшно покачване на нежеланието да се поеме риск, което да докара до по-изразено стягане стандартите за кредитиране, в сравнение с се планува в тази прогноза.

Експазионистичната данъчна политика може да способства за по-нататъшно подклаждане на инфлацията, опирайки се на ограниченията на парично-кредитната политика. В допълнение към това могат да се появят нови провокации за световната стопанска система поради разтърсванията в банковия бранш и обвързваното с него по-широко геополитическо напрежение.

От положителна позиция по-благоприятно развиване при цените на електрическата енергия ще доведат до по-бърз спад на главната инфлация с позитивен второстепенен резултат върху вътрешното търсене. Освен това е налице непрекъсната неустановеност, произлизащ от продължаващата съветска инвазия в Украйна, написа Българска телеграфна агенция. 

Публикуваната прогноза включва за първи път обзор на особеностите на икономическата конструкция, последни индикатори и вероятности за Украйна, Молдова и Босна и Херцеговина, които са със статут на претенденти за участие в ЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР