Европейската икономика отбеляза най-силното си свиване от 1995 г. насам

...
Европейската икономика отбеляза най-силното си свиване от 1995 г. насам
Коментари Харесай

Евросъюзът отбеляза рекорден на спад на икономиката от 14.4 %

Европейската стопанска система означи най-силното си стесняване от 1995 година насам - откогато се води статистика. През второто тримесечие на годината, в което COVID-пандемията обхвана всички страни членки и те започнаха да подхващат ограничаващи ограничения против разпространяването на болестта, спадът на Брутният вътрешен продукт за страните от еврозоната е 15%, а на целия Европейски Съюз - 14.4%, демонстрират данните на Евростат.
Отбелязаният стопански спад през първото тримесечие на 2020 година бе по-слаб - 2.5%, а за еврозоната -3.1%, напомня Евростат.
Сред страните членки, за които все още има данни, с максимален срив в стопанската система през второто тримесечие е Испания /-18.5%/, следвана от Португалия /-14.1%/ и Франция /-13.8%/. Литва /-5.1%/ регистрира най-слабо понижение на Брутният вътрешен продукт.
Най-голямата стопанска система в Европейски Съюз - Германия, регистрира спад на Брутният вътрешен продукт от 11.7%.
Данни за Брутният вътрешен продукт на България за второто тримесечие към момента липсват. За първото тримесечие Национален статистически институт регистрира спад от 3.3%, а прогнозите на Българска народна банка и Европейска комисия за второто тримесечие са за стесняване на стопанската система ни с към 7%.

Финансови специалисти обаче чакат стопанските системи в Европейски Съюз и еврозоната да стартират да се възвръщат още през третото тримесечие на 2020 година
В отчета си от юли Европейската комисия предвижда, че действителният Брутният вътрешен продукт на еврозоната през тази година ще спадне с 8,7 % поради пандемията от COVID-19.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР