Европейската федерация на журналистите призова лидерите на ЕС да вземат

...
Европейската федерация на журналистите призова лидерите на ЕС да вземат
Коментари Харесай

Последната свободна медия в Унгария търси помощ от Европа

Европейската федерация на публицистите прикани водачите на Европейски Съюз да вземат отношение по последните събития в Унгария, свързани с интервенция на ръководещите и на стопански кръгове зад тях за заглушаване на последните останали сериозни журналистически гласове и за налагането на цялостен надзор над медиите в Унгария. Най-голямото журналистическо съдружие на Стария континент изиска още Европейски Съюз да отбрани свободата на словото в Унгария от непрекъснатите офанзиви на властта. Със мнението си ЕФЖ привества и митингите на унгарските жители в отбрана на последната самостоятелна медия от премиера Виктор Орбан и от доближени до него предприемачи -  осведомителното онлайн издание Index.hu. Медията е доста известна в Унгария и се радва на съществено въздействие в обществото. " Няма подозрение, че главните цивилен права към този момент не са обезпечени в Унгария. Премахването на медийния плурализъм към този момент не дава достъп на жителите до самостоятелна и тествана информация. Европейският съюз не може да остане въздържан пред тази тревожна наклонност ", написа президентът на ЕФЖ Мьогенс Блишер Бьорегор.

" ЕФЖ е изцяло солидарна с работещите в Index.hu. Горди сме с тяхната реакция. Призоваваме Европейска комисия и държавите-членки на Европейски Съюз да стартират следствие на медийната благосъстоятелност и унижощаването на медийния плурализъм в Унгария. Крайно време е да предприемем дейности ", прибавя генералният секретар на организацията Рикардо Гутереш.

До реакциите се стигна, откакто в петък притежателят на компанията, която управлява рекламите в Index.hu - предприемачът Миклош Васили, уволни основния редактор Шабош Дул. Самият Васили придоби контрола над изданието по-рано тази година. За него е известно, че е извънредно непосредствен до премиера Орбан и до ръководещата партия " Фидес ". Васили към този момент има немалка роля в превръщането на водещи маджарски медии в пропагандни средства на " Фидес ". Той има от известно време проправителствената телевизия TV2 и има основна роля в превръщането на водещия уебсайт Origo в рупор на Орбан. 

Според изказване на Ласло Бодолай, президент на борда на Index.hu, след промяната на собствеността основният редактор Дул се е оказал некадърен да овладее вътрешното напрежение в екипа, подбудено от този факт, и че хаосът е довел до спад в приходите на медията. Самият Дул обаче предизвести още през юни, че Index.hu е " под подобен външен напън, който може би значи края на нашата редакция такава, каквато я познаваме ". Той заяви на публицистите, че притежателите считат да ги уволнят и да разчитат на контракти като фрий ланс.

В изказването на притежателите на Index.hu във връзка уволнението на Дул се твърди, че то не съставлява заплаха за политическата самостоятелност на уеб страницата. Думите обаче не се посрещат с никакво доверие и към този момент над 70 редактори, кореспонденти и чиновници на изданието подадоха оставки, обвинявайки държавното управление, че води целенасочена политика за унищожаването или преодоляването на Index.hu.

След отстраняването на Дул хиляди унгарци проведоха протестно шествие из улиците на Будапеща в отбрана на свободата на словото. Междувременно напусналите Index.hu публицисти направиха своя страница във " Facebook " и оповестиха, че това ще е мястото, откъдето те ще поддържат връзка с аудиторията и ще е осведомят за бъдещите си дейности. За към 24 часа профилът притегли близо 185 000 почитатели. Преди часове напусналите Index.hu приканиха съидейниците си още да не вършат дарения в тяхна поддръжка. " Все още не можем да ги приемем от юридическа, финансово или друга позиция, а откакто стигнем до такава степен, бихме желали да стартираме работата по подобен метод, че да дава на вас и на нас гаранция за отчетността ", се споделя в апела.

През последното десетилетие предприемачи от кръга на националистическия и закостенял министър председател Виктор Орбан последователно поеха контрола над самостоятелните медии на Унгария, разяснява Би Би Си в информация за преодоляването на Index.hu. Унгария е на 89-о място от 180 страни в международния показател за независимост на печата на „ Репортери без градици “, напомня организацията. През декември м.г. отчет на няколко организации, в това число свързани с Европейска комисия, сподели по какъв начин от 2010 година до момента унгарското държавно управление систематично отстранява медийната самостоятелност, свободата на словото и плурализма, изопачава медийния пазар и разделя журналистическата общественост в страната, като по този начин реализира невиждана степен на медиен надзор в държава-членка на Европейски Съюз.      
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР