Европейската федерация на енергийните търговци (EFET) и Европейката платформа за

...
Европейската федерация на енергийните търговци (EFET) и Европейката платформа за
Коментари Харесай

Утвърдена е стандартна форма на договор за покупко-продажба на чиста електроенергия за Европа


Европейската федерация на енергийните търговци (EFET) и Европейката платформа за корпоративни покупки на зелена сила (Re-Source) са утвърдили общоприета форма на контракт за покупко-продажба на електрическа енергия (Corporate Power Purchase Agreement — CPPA). Документът цели да улесни процеса на договаряния сред участващите страни, да понижи оперативните разноски и тези за преводи за закупуване на електрическа енергия от възобновими енергийни източници, както и в последна сметка да понижи разноските.

Re-Source работи от няколко години, с цел да може да реализира най-благоприятен дизайн на съглашението.

Формата CPPA от EFET е подобаваща както за физически (с действителна доставка на електроенергия), по този начин и за финансови контракти.

Стандартният контракт CPPA към този момент е необятно публикуван в бранша. С него са осведомени купувачите и доставчиците на електрическа енергия, юридическите компании, консултантските и финансовите организации. Кредиторите удостоверяват, че формата на контракта е допустима за образуване на финансирания.

В края на 2017 година редица асоциации и обединявания в областта на възобновимите източници на сила сътвориха европейска „ Платформа “ за развиване на корпоративни покупко-продажби по приемане на електрическа енергия, създадена въз основата на ВЕИ (Re–Source Platform). Организатори бяха SolarPower Europe, WindEurope, RE100 и World Business Council (WBCSD).

Както е известно, в Съединени американски щати практиката на двустранните съглашения за покупка на чиста сила (Power Purchase Agreements – PPA) е доста необятно публикувана. Големите корпорации като Microsoft, Гугъл, Apple, Amazon, General Motors регулярно подписват дълготрайни контракти (за 15 - 25 години) с снабдители на зелена електрическа енергия.

Досега на европейския пазар тази процедура не бе изключително известна, само че пък в този момент към този момент с напъните на Европейската федерация на енергийните търговци и Европейката платформа за корпоративни покупки на зелена сила (Re-Source) се поставя основата на основаването на общи рамкови условия за всички европейски страни. Също по този начин и на опцията за образуване и подписване на трансгранични съглашения. Разширяването на практиката на РРА на европейския пазар ще форсира процеса на смяната в конструкция на на мощностите при производството на електрическа енергия, разясняват специалисти.

Повече детайлности може да прочетете на: https://efet.org/standardisation/cppa/

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР