Европейската директива за пакетните пътувания забранява на туроператорите да лишават

...
Европейската директива за пакетните пътувания забранява на туроператорите да лишават
Коментари Харесай

Ангелкова: Туроператорите не могат да лишават клиентите си от избор

Европейската инструкция за пакетните пътувания не разрешава на туроператорите да лишават потребителите, платили екскурзия, от право на избор по какъв начин да бъдат обезщетени. Това разясни пред Би Ти Ви министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя отговори на митинги на туроператори, които са застрашени от банкрут поради епидемията на ковид, в случай че би трябвало да върнат парите за провалените не по тяхна виновност екскурзии.

Какви са опциите за туроператорите и туристите

" Туроператоритие желаят да има единствено една алтернатива за потребителя - ваучер, а Европейската комисия ни е дала инструкции, че не можем да задължим потребителя да одобри ваучер ", сподели Ангелкова. Затова министерството дава три благоприятни условия - ваучер, който да бъде употребен за друго пътешестване вбъдеще, пренасрочване на съответната екскурзия за различен интервал и връщане на пари. Първите две благоприятни условия и в този момент се ползват. За връщането на пари от туроператора към екскурзианта е планувана пролонгация - 1 месец след края на изключителното състояние или най-рано 13 май.

Министърът акцентира, че ваучерът се приема от потребителя за 24 месеца и е значимо да е ликвиден, т.е. да има гаранции, че потребителят ще може да го употребява без значение от това дали туроператорът в това време банкрутира.
" Трябва да се разберете с контракт с туроператора - дали ще пренасрочите, или ще вземете ваучер, а връщането на парите ще е след 13 май на този стадий ", разясни тя. По същия метод, по думите й, работят и самолетните компании - дават ваучер, презаписват или дават обещание да върнат парите като завърши това състояние.

Как да работят хотелиерите

Прилагането на схемата, при която страната ще поеме 60% от разноските на работодателя за заплати и осигуровки, зависи напълно от работодателя. " Дали сме го като мярка, а негова е преценката дали да се възползва ", сподели тя. Предвиждат се доста къси периоди за използването й за 7 дни ще се утвърждава настояването, а в границите на още пет дни Националният застрахователен институт ще изплаща тези 60%.

Ако самолетните компании не възобновят полетните си стратегии за летния туристически сезон, Министерството на туризма ще направи рекламна акция, която да приканва българите да летуват в страната, заяви министърът. Предвиждат се ваучери за отмора, обмисля се и чадърите и шезлонгите да са безвъзмездни. Ще има реклама и в прилежащи страни, откъдето туристите могат да идват с авто превоз.

В началото на годината данните бяха за сред 5 и 10% растеж на туристите през лятото, зимният сезон е отбелязал 11-процентен растеж към края на януари, за февмруари също се чака двуцифрен растеж, заяви министърът. На този стадий няма анулирани резервации за юли и август, спрели са обаче и записванията.

Ангелкова заяви, че са спрени всички инспекции на хотели и заведения за хранене, с цел да не бъдат унизени в допълнение в изискванията на рецесия. Не текат и периодите за категоризация и прекатегоризация.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1073)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР