Европейската борса регистрира най-високите цени на природния газ в историята.

...
Европейската борса регистрира най-високите цени на природния газ в историята.
Коментари Харесай

Пазарът на газ в Европа - колкото близо, толкова и далеч от независимост

Европейската борса записва най-високите цени на природния газ в историята. Цените приближават 300 евро на мВтч Обратно на доста изказвания, съветският газ не би бил по-евтин към края на август Европа разчита на полутечен газ, само че няма дълготрайни контракти и инфрастрктура, с цел да размени съветското гориво
Руската инвазия в Украйна, която стартира преди половин година, е на път да преобрази напълно стопанската система на Европа. За този интервал съвсем всяка страна в Европейския съюз (ЕС) претърпя миникриза, обвързвана директно или индиректно с войната. Включително няколко държавни управления - това на Кирил Петков в България е добър образец, не устояха на натиска и бяха свалени поради високите енергийните цени. А Русия трансформира енергийните си запаси в политическо оръжие.

Подготовката за газовия шантаж стартира още през лятото и есента на предходната година, когато " Газпром " държеше съвсем празни своите газови складове в Германия и други европейски страни. Така приблизително повишаването на суровината в интервала септември-декември беше с съвсем 100% - от 50-60 евро на мВтч на енергийните тържища в Европа цените в края на предходната година скочиха до над 110 евро. Това хвана Европа напълно неподготвена, отоплителният сезон беше почнал и страните бяха принудени да заплащат високи цени и по този начин да наливат големи суми в " Газпром ". Средства, които по-късно най-вероятно са употребявани за финансирането на спора в Украйна.

От края на април руснаците стопираха доставките първо на България и Полша, а по-късно - и на Финландия, Нидерландия и Дания. Обяснението - че тези страни са отказали да изпълнят ултимативното искане на Кремъл да заплащат в рубли, въпреки че в договорите им написа, че би трябвало да го вършат в долари или евро.
Реклама
" Газпром " наруши най-важния принцип на енергийните пазари - сигурността на доставките. Руският газов монополист се трансформира в политическо оръжие на Владимир Путин, който се пробва да сложи на колене Европа и да се откаже или най-малко понижи глобите, наложени поради нашествието на Кремъл в Украйна. Компанията спря да си извършва договорите, в това число и за тези, за които твърди, че заплащат в рубли като Германия или Италия.

Това в действителност е най-хубавият мотив против нов дълготраен контракт с " Газпром износ " - даже тези, които одобриха новия механизъм на заплащане, нямат предвидимост и всеки месец треперят какъв брой синьо гориво ще получат. Именно такава е обстановката със " Северен поток 1 ", който в последните два месеца работи на 20% по разнообразни странни аргументи - повреди, липса на турбина или планови поправки, оповестени от Москва.

Важно е да се има поради, че даже и при експанзията против Украйна, Европейски Съюз не постанова възбрана за импорт на газ от Русия и няма желание да го прави, тъй като бърза промяна на доставчика е невъзможна. Въпреки че към този момент започнаха съответни стъпки за това, те, обаче, няма да могат да бъдат ефикасни незабавно, а ще отнеме месеци или даже години. Рязкото понижаване на съветските газови доставки се дължи само на желанието на Москва да шантажира Европейски Съюз.
Как " Газпром " дирижира цените
Цената на природния газ за множеството европейски консуматори не се дефинира от закрепени цени в дълготрайни контракти, а от котировките на европейските газови показатели. В последните 15 години ценообразуването на газа, който идва от " Газпром " към Европа, към този момент не разчита главно на цената на петрола като препоръка, а на газовите хъбове.
Реклама
В България формулата, която се употребява от " Булгаргаз " в контракта с " Газпром ", се дефинира от 70% TTF (нидерландската борса е най-ликвидната в Европа) и 30% петролни деривати.

Руската компания сега не предлага количества на спот пазара, само че цените по договорите с европейските му клиенти са свързани точно с котировките на хъбовете. Това значи, че цената на съветския газ следва тази на хъбовете. От своя страна петролът също нарастна след началото на войната в Украйна, а Русия като член на ОПЕК+ също има интерес от висока цена на суровината. Така че Москва индиректно въздейства и на втория съставен елемент в цената на газа.

Преди години дълготрайните контракти и газовите транзакции в Европейския съюз са били 90% петролно индексирани. Промяната в посока TTF е направена, с цел да се изравнят високите цени на страните в Източна Европа с по-евтините ликвидни газови показатели на Запад. Тя обаче води до различен тип взаимозависимост - на газовите хъбове в Европа от съветския газ. Това се случва поради зависимостта на Европа от съветското гориво и дългите години безучастие за намиране на работещи други възможности. Ликвидността на газовите хъбове на сегментите " ден напред " и " месец напред " на европейските показатели се дефинира от наличните количества в тръбопроводите, които идват от Русия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР