Европейската бизнес конфедерация BusinessEurope публикува редовния си доклад Барометър за

...
Европейската бизнес конфедерация BusinessEurope публикува редовния си доклад Барометър за
Коментари Харесай

ЕС изостава в създаването на водещи световни компании

Европейската бизнес конфедерация BusinessEurope разгласява постоянния си отчет " Барометър за промени " , посредством който се прави оценка настоящото икономическо положение на Европейски Съюз и се насочат рекомендации за структурни промени и бъдещи цели за развиването на европейската стопанска система.

Документът се базира на отчети на членуващите в BusinessEurope бизнес организации като за България това е Българската стопанска камара (БСК).

Оценките и рекомендациите са структурирани в пет тематични области - пазар на труда и умения, бизнес среда, нововъведения и цифрова промяна, достъп до финанси и финансова непоклатимост, налози и публични финанси.

Тазгодишното пролетно издание на барометъра носи заглавие " Изграждане на Европейски Съюз за напредък на европейския бизнес в световен мащаб " и се концентрира върху това по какъв начин Европейски Съюз изостава в основаването на водещи международни компании.

Посочени са три съществени аргументи за това:
Нито една от 10-те най-хубави международни компании по индикатора пазарна капитализация не е европейска. Делът на Западна Европа в топ 10% от международните компании във връзка с рентабилността е понижен от 36% в края на 90-те години до 24% понастоящем. Зо отношение на огромните бързо разрастващи се компании или така наречен " еднорози " (стартиращи компании, които са достигнали пазарна стойност от 1 милиарда $ в къс срок), Европейски Съюз не съответствува по този индикатор с други райони, да вземем за пример Съединени американски щати и Китай, където броят и цената на еднорозите са доста по-големи от тези в Европейски Съюз.  Румен Радев желае мощен бизнес в Европейски Съюз
Румен Радев желае мощен бизнес в Европейски Съюз

Общата валута е един от фундаментите на Европейски Съюз

Основните заключения от отчета гласят, че за седма от последните 10 години растежът в Европейски Съюз беше по-нисък от Съединени американски щати, макар повишаването с към 2% през 2018 година и основаните 1 милион работни места. По-нататък, единствено 20% от характерните за обособените страни рекомендации за промени са оценени като приемливо изпълнени от федерациите, които членуват в BusinessEurope. Не на последно място от 2010 година насам Европейски Съюз е основал единствено 29 еднорога, спрямо 139 в Съединени американски щати и 81 в Китай.

Ето и някои от рекомендациите в петте тематични области:

Бизнес среда:

По-нататъшно консолидиране на пазарите за артикули и услуги , в това число логистични и мрежови услуги, и обезпечаване на рамка без бариери, която оказва помощ за широкомащабно внедряване на цифрови технологии; Гарантиране, че регулирането, на ниво Европейски Съюз и на национално ниво, следва правилата за по-добро контролиране и се ползва вярно, с минимална административна тежест , с цел да се поддържат започващите предприятия и разширението на сдруженията. Проверката на конкурентоспособността, в това число тест за МСП, би трябвало да бъде неразделна част от предварителната оценка на въздействието за всички законодателни оферти и би трябвало да се ускори самостоятелното изследване на оценките на въздействието; Цените на силата би трябвало да разрешават на предприятията в Европейски Съюз да бъдат конкурентоспособни на интернационалните пазари. Следва да бъдат въведени целенасочени ограничения (например реформиране на налозите и данъците, либерализиране на енергийните пазари и т.н.) за справяне с разликата в цените на силата с главните съперници и за гарантиране на енергийната сигурност; Трансевропейската и националната инфраструктура би трябвало да бъде доста усъвършенствана и разширена . Оставащите регулаторни, административни и механически бариери би трябвало да бъдат отстранени, с цел да се обезпечи нужен достъп до инфраструктурни уреди, взаимовръзки, оперативна съгласуемост и основаване на удобна за вложенията регулаторна и финансова рамка.
Иновации и цифрова промяна:
Държавите членки на Европейски Съюз би трябвало да усилят разноските за научноизследователска и развойна активност и да поддържат по-сериозни вложения в научноизследователска и развойна активност в частния бранш, с цел да доближат задачата на Европейски Съюз от 3%; По-ориентираните към бизнеса иновационни политики могат да обезпечат по-голямо икономическо влияние от вложенията в научни проучвания и иновации; Засилената цифрова инфраструктура е от значително значение за Европейски Съюз да схване най-новите технологии, позволяващи на предприятията да се конкурират на международно ниво. Това е изключително правилно, когато става въпрос за даване на мрежи с доста огромен потенциал, с цел да се започва 5G в огромен мащаб ; Осигуряването на цифрова промяна ще изисква изцяло работещ интегриран обединен дигитален пазар. Освен вложенията в мрежи, са нужни дейности за гарантиране на равнопоставени условия за трансгранична електронна търговия без бариери, за попречване на насилствени ограничения за локализиране на данни и за справяне с изпитани и подобаващи за задачата рамки в региона на потребителите законодателство, правила за авторско право и отбрана на данните ; Европа би трябвало да усъвършенства своята киберсигурност. Понастоящем тя влага по-малко в тази област спрямо други райони и затова реагира по-бавно на заканите, увеличавайки несигурността за бизнеса.
Пазар на трида и умения:
Необходими са незабавни политически дейности, за да се избегнат несъответствията на пазара на труда , които от ден на ден работят като спънка за икономическия растеж; Подобряване на тласъците за претовареност посредством съкращения на данъчната тежест, по-специално за служащите с ниски приходи, в това число посредством по-ниски обществено осигурителни вноски и/или други данъчни тласъци за погашение на труда, като се подсигурява, че данъчното облагане не е спънка за работа; За да се усили световната конкурентоспособност, регулаторната рамка на пазара на труда би трябвало да бъде ясна, елементарна и гъвкава. Увеличаването на разноските за труд би трябвало да бъде в сходство с повишението на растежа на производителността; Задвижване на същинско партньорство за промените на пазара на труда. Вместо да се пробва да позволи провокациите на пазара на труда на европейско ниво, главната роля на Европейския съюз е да дава информация, тласъци и ноу-хау за държавите-членки и обществените сътрудници за създаване, използване и оценяване на политиките, ориентирани към структурните провокации на пазара на труда, пред които са изправени; За да се смекчат негативните последствия от застаряването на популацията, промените би трябвало да предизвикват хората да останат по-дълго време на пазара на труда, да създадат пенсионните системи устойчиви и да интегрират законните мигранти в работната мощ.
Достъп до финанси и финансова непоклатимост:
Особено в светлината на това, че Обединеното кралство напуща Европейски Съюз, да се укрепи и приложи Съюза на финансовите пазари , с цел да се подсигурява, че Европейски Съюз основава същински обединен пазар на финансови услуги и развива спомагателни източници на финансиране за банковото кредитиране; Предприемане на дейности за гарантиране на пруденциалните правила за обезпечаване на салдото сред увеличението на финансовата непоклатимост и поддръжката за потребностите на предприятията от финансиране на вложения и бизнес дейности; Трябва да се сътвори цялостен банков съюз с бързо съглашение и използване на скица на Европейски Съюз за гарантиране на депозити, наред със съществуващите стълбове за контрол и преструктуриране, нужни за справяне с продължаващата раздробеност на спестяванията и кредитните пазари на Европейски Съюз. Необходими са обаче спомагателни прегледи на качеството на активите на всички банки преди основаването на обща система; Справяне с към момента високите равнища на необслужваните заеми в доста европейски банки по метод, който усилва новото кредитиране и поддържа финансовата непоклатимост.
Данъци и публични финанси:
Всички страни членки имат опция да създадат обществените финанси по-благоприятни за растежа и да бъдат по-ефективни, по-специално посредством целеустремено понижаване на непроизводствените обществени разноски и посредством понижаване на налозите, нарушаващи растежа ; Правилното използване на Пакта за непоклатимост и напредък (ПСР), като се употребява вградената еластичност, остава от значително значение за подкрепяне на държавите-членки да слагат обществените си финанси на устойчива основа. Това е от основно значение за усилване на доверието на вложителите в еврозоната. Но също по този начин е от значително значение ПСР да дава допустимо най-пълна поддръжка на държавите-членки, които желаят да ориентират бюджетите си към вложения и разноски, подкрепящи растежа; Данъчните промени би трябвало да понижат данъчното облагане на труда и капитала , в това число корпоративния налог, които са изключително нездравословни за растежа и заетостта; Държавите членки следва да продължат напъните си, с цел да подсигуряват, че администрирането на техните данъчни системи става по-просто, по-прозрачно и комфортно за прилагане.  Европейски Съюз се възвръща постепенно от икономическата рецесия 10 години по-късно
Европейски Съюз се възвръща постепенно от икономическата рецесия 10 години по-късно

Европейският бизнес предлага по-прости и транспарантни данъчни системи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР