Европейската банка за възстановяване и развитие обяви пред над 100

...
Европейската банка за възстановяване и развитие обяви пред над 100
Коментари Харесай

Български иновативни компании могат да кандидатстват за финансиране от ЕБВР и ЕС по Хоризонт 2020

Европейската банка за възобновяване и развиване разгласи пред над 100 представители на бизнеса в представителството на Европейската комисия в София старта на пилотна стратегия за поощряване на новаторски дребни и междинни предприятия в България, Латвия и Румъния. Общата стойност на пилотния план е €20 млн. от алокираните към „ Хоризонт Европа " 97,6 милиарда евро от бюджета на Европейски Съюз за интервала 2021 - 2027 година
„ Иновациите са от основно значение за развиване на стопанската система в България. Те могат да оказват помощ за справяне с демографските провокации. Зелената стопанска система е стратегически приоритет на банката. Надявам се, че ще имаме още доста благоприятни условия за взаимни стратегии и начинания с Европейски Съюз в поддръжка на българската стопанска система ", акцентира Лариса Манастърлъ, шеф за България в Европейска банка за възстановяване и развитие.
Изборът на България, Румъния и Латвия за подкрепяне по тази стратегия се дължи на обстоятелството, че те са с най-ниски оценки в Innovation Scorecard.
„ Проучване на Световната банка и Европейска банка за възстановяване и развитие през 2014 година демонстрира, че 82% от фирмите, основали новаторски нов артикул са заели съветник за създаването и лансирането му. Затова считаме, че тази стратегия ще е потребна за българските дребни компании ", уточни Надя Петкова, шеф „ Регионална мрежа, финансиране и развиване на МСП " в Европейска банка за възстановяване и развитие, Лондон.


„ Средствата ще бъдат употребявани в три направления: кредитни линии към партньорски банки в Румъния за вложения в новаторски компании; възстановяване на потенциала посредством съвещания и образования в България и Румъния и техническа помощ като поддръжка за „ зелени " нововъведения за клиенти на Европейска банка за възстановяване и развитие в трите страни ", изясни Мирослав Стоянов, управител на Програмата на Европейска банка за възстановяване и развитие за поддръжка на дребния бизнес в България.
Той заяви, че посредством програмата може да се окаже помощ при подготовката на молби за финансиране и бизнес оферти, при осъществяване на механически, финансов, действен, юридически и различен разбор на фактическото положение (due diligence), както и при подготовката на документи за приемане на непосредствено финансиране от средно-големи предприятия с отличен капацитет за напредък. Потенциални клиенти на Европейска банка за възстановяване и развитие могат да получат помощ при подготовка за инвестиция.
„ Подкрепата за дребни бизнеси под формата на съвещания е предопределена за към 90 компании, а консултантите към програмата ще имат опция да вземат участие в разнообразни образования ", добави господин Стоянов.


По тази стратегия ще могат да се подкрепят с изключение на обичайните дребни и междинни предприятия с личен състав до 250 чиновници и по-големи компании - с до 3000 чиновници на цялостно работно време.
Програмата финансира 70% от цената на консултантския план, които се покриват след сполучливото привършване на плана.
До момента по програмата „ Подкрепа на дребния бизнес " на Европейска банка за възстановяване и развитие в България са утвърдени над 40 плана, а други 20 компании приготвят своите документи. Общата стойност на безвъзмездната помощ е над €330 хиляди евро, а цената на утвърдените планове надвишава €480 000. От 40-те плана 17 са отвън София. Средното време за утвърждение на план е 1 месец след първата среща. Безвъзмездната помощ се отпуска до 1 месец след привършване на плана. Консултантите, утвърдени за присъединяване в плановете по програмата, са към 70.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР