Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) заяви в сряда,

...
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) заяви в сряда,
Коментари Харесай

ЕБВР с рекордни инвестиции за 5 млрд. евро заради коронавирусната криза

Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) съобщи в сряда, че вложила рекордните 5,1 милиарда евро през първите шест месеца на годината, с цел да поддържа стопанските системи, наранени от коронавирусната рецесия в районите, където тя оперира, оповестява Ройтерс. Година по-рано размерът на вложенията беше за 3,7 милиарда евро, а предходният връх беше за 3,9 милиарда евро вложенията през 2016 година

Европейска банка за възстановяване и развитие означи, че нанесеният удар от пандемията е " тежък " за 38 от стопанските системи, в които банката влага, като се стартира от Естония и се стигне до Египет и от Мароко до Монголия. Банката също по този начин предвижда приблизително стесняване на тези стопански системи с 3,5% през тази година.

Инвестициите набъбнаха с повече от една трета спрямо първата половина на 2019 година, до момента в който близо 2 милиарда евро отидоха за финансиране на търговски транзакции през първите шест месеца на годината, добави банката.

Турция е получила близо един милиард евро или една пета от общите вложения през първата половина на 2020 година, до момента в който Египет беше вторият по величина бенефициент с 459 милиона евро, демонстрират резултати на Европейска банка за възстановяване и развитие.

Справянето с отрицателния резултат от коронавирусната пандемия също по този начин значи евентуално разширение на интервенциите на банката в Африка на юг от Сахара. Очакваше се този проект да бъде показан на акционерите на банката през тази година.

" Сега живеем в нов свят и за нас акцентът е върху провокациите на съществуващите наши клиенти и в съществуващите наши страни ", съобщи Юрген Ригтеринк, настоящ президент на Европейска банка за възстановяване и развитие.

" Трябва да се каже, че нуждата от бизнес модела на Европейска банка за възстановяване и развитие е към момента налице ", сподели той и добави, че чака да получи утвърждението на акционерите да се разшири обсега на предоставяните вложения до Субсахарска Африка през 2022 година.

Докато Европейска банка за възстановяване и развитие пусна единствено оперативните си резултати, а не финансовите си резултати, Юрген Ригтеринк предизвести, че банката ще понесе " забележителна загуба " през първата половина на годината, въпреки че това беше обусловено от удара върху портфейла на личния капитал както във връзка с неговата стойност, по този начин и заради амортизация на валутите.

През март Европейска банка за възстановяване и развитие показа пакета си за коронавирусна взаимност - серия от ограничения, подхванати за облекчаване на непосредствените потребности на районите, като в същото време те да се приготвя за устойчиво възобновяване след привършване на пандемията.

Основен дирек на пакета за взаимност е рамката, осигуряваща незабавна ликвидност и оборотен капитал на съществуващите клиенти.

Търсенето на незабавното финансиране е мощно и новото финансово оборудване съставлява над 1 милиард евро от общото финансиране на Европейска банка за възстановяване и развитие единствено през месец юни.

Covid-19 засегна съществено комерсиалните потоци и достъпа до комерсиално финансиране, тъй че Европейска банка за възстановяване и развитие усили поддръжката за търговията в границите на своята Програма за улеснение на търговията.

През първата половина на 2020 година банката финансира над 1000 търговски покупко-продажби с рекорден оборот от 1,9 милиарда евро. Тя увеличи общата си граница на експозиция по програмата с 50 на 100 до 3 милиарда евро.
През април Европейска банка за възстановяване и развитие съобщи, че ще посвети цялата си активност за справяне с пандемията Covid-19 и че чака да влага към 21 милиарда евро до края на 2021 година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР