Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) повиши прогнозата си

...
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) повиши прогнозата си
Коментари Харесай

Очакват икономиката на България да запази и през 2018-а миналогодишния растеж от 3,6%

Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) увеличи прогнозата си за икономическия напредък в България през актуалната година и към този момент чака опазване на темпото на агресия, което беше в действие през 2017-а година, осведоми БНР.

В своя нов отчет "Регионални стопански вероятности " банката чака Брутният вътрешен продукт на нашата страна да се увеличи през 2018-а година с 3,6%, след подобен напредък през 2017-а година и откакто през предишния ноември Европейска банка за възстановяване и развитие предвижда закъснение на икономическата агресия до 3,2 на 100. За 2019-а година се чака едва намаляване на растежа на Брутният вътрешен продукт до 3,4 на 100.

Банката означи, че през предходната година частното ползване е представлявало главен мотор на растежа на българската стопанска система предвид на увеличение на междинната заплата заради стягане на пазара на труда и повишаване с 10% на минималната работна заплата. По-доброто асимилиране на структурните фондове на Европейски Съюз пък докара до увеличение на вложенията през 2017-а година след техен спад година по-рано.

Нетният експорт обаче се отрази негативно върху икономическия напредък заради увеличението на вноса, дължащо се на по-силно вътрешно ползване.

Европейска банка за възстановяване и развитие отбелязва, че след тригодишна дефлация потребителските цени се усилиха през 2017-а година вследствие на възходящото ползване на семействата.

През предходната година българското държавното управление се придържаше към строга фискална политика, което докара до бюджетен остатък, възлизащ на 0,9% от Брутният вътрешен продукт в края на 2017 година, се показва в новия отчет на Европейска банка за възстановяване и развитие.

Според банката икономическият напредък в България ще продължава да се дефинира от вътрешното търсене, защото затегнатите условия на пазара на труда подтикват потреблението, до момента в който вложенията ще не престават да се ускоряват предвид на инфраструктурните планове, финансирани съгласно Европейската бюджетна рамка 2014-2020 година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР