Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) понижи прогнозата си

...
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) понижи прогнозата си
Коментари Харесай

ЕБВР понижи прогнозата си за растежа на румънската икономика през 2022 г. и 2023 г.


Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) намали прогнозата си за растежа на румънската стопанска система през 2022 година и 2023 година, оповестява организация Аджерпрес.

В отчет на Европейска банка за възстановяване и развитие се предвижда напредък от 2,5 % тази година спрямо предходната прогноза от март за напредък от 2,8 на 100. За 2023 година банката чака напредък на румънската стопанска система от 3 % спрямо планувания по-рано напредък от 4,1 %.

По данни на интернационалната финансова институция румънската стопанска система е навлязла в 2022 година в отслабена позиция, като брутният вътрешен артикул е намалял с 0,1 % през последното тримесечие на 2021 година заради понижаване на вложенията и закъснение на натрупването на ресурси.

Ускоряването на инфлацията от втората половина на 2021 година към този момент оказва напън върху компаниите и потребителите. Макар че действителните чисти заплати краткотрайно се възвърнаха при започване на годината, а премахването на рестриктивните мерки (заради пандемията) усъвършенства доверието, войната в Украйна усили провокациите, свързани с инфлацията и спиранията във веригите за доставки, се показва в отчета на Европейска банка за възстановяване и развитие.

Потребителските цени набъбнаха с 10,2 % на годишна база през март 2022 година макар тавана за цените на силата. Правителството одобри редица ограничения за подкрепяне на уязвимите семейства и засегнатите от войната предприятия. Планираната за тази година фискална консолидация може да бъде лимитирана от тези разноски и по-слабия стопански напредък, предизвестява интернационалната финансова институция.

Румънската централна банка увеличи лихвения си % до 3 на 100 и e изправена пред дефицит на ликвидност от началото на войната, се намеси на вторичния пазар на държавен дълг, с цел да успокои пазарите, отбелязва Аджерпрес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР