Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпуска на Албания

...
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпуска на Албания
Коментари Харесай

ЕБВР отпуска на Албания 75 млн. евро за поддържане на чистотата на река Вьоса

Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) отпуска на Албания 75 млн. евро под формата на заеми, с цел да влага в начинания за филтриране на отпадъчни води в 8 южни общини, в които тече река Вьоса, заяви министърът на туризма и околната среда на Албания Мирела Кумбаро, заяви " Албениън пост ".


Финансирането има за цел основаването на системи за филтриране на отпадъчни води за потоците, вливащи се в река Влоса, само че също по този начин и построяването на потенциал за локалните общини и предприятия за поощряване на метод, насочен към екотуризма.

Река Вльоса - една от последните диви реки в Европа - води началото си от планините Пинд в Гърция и тече към югозападна Албания, където минава през 5 кръга, преди да се влее в Адриатическо море.

През март албанското държавно управление разгласи естествената екосистема на реката за народен парк, отговарящ на интернационалните стандарти за отбрана.

До това решение се стигна след огромна акция, водена от високопоставени представители на компанията за облекло Patagonia и артиста Леонардо ди Каприо, провокирана от проектите за създаване на водноелектрическа централа през 2016 година, които в последна сметка бяха анулирани.

Споразумението с Европейска банка за възстановяване и развитие на стойност 75 млн. евро чака утвърждението на междуправителствения парламент, заяви Кумбаро. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР