Европейската агенция по лекарствата започва оценка за достъп до пазара

...
Европейската агенция по лекарствата започва оценка за достъп до пазара
Коментари Харесай

Европейският съюз започва преглед на Спутник V

Европейската организация по медикаментите стартира оценка за достъп до пазара на Европейски Съюз на съветската ваксина „ Спутник V “.

Директорът на Изпълнителната организация по медикаментите - Богдан Кирилов разяснява по-рано, че не е ясно какъв брой ще продължи процесът на оценката.

„ Важното е, че публично започва тази процедура и в случай че се стигне до подаване на заявление за разрешаване на приложимост и Комитетът по лекарствени артикули в хуманната приложимост издаде позитивно мнение, то Европейската комисия ще може да издаде позволение за приложимост “, сподели той.

Предварителният обзор от Европейската организация за медикаментите не значи процедура утвърждение за потребление на пазара на Европейски Съюз, за която е нужна обособена молба (ЕМА категорично прецизира, че ще каже, когато такава бъде получена). Анализът в действително време (rolling review) е процедура, употребена и за други, към този момент утвърдени ваксини в Европейски Съюз - задачата е да се форсира " оценката на обещаващ медикамент по време на изключителна ситуацият в общетвеното здраве ". Тя значи, че ЕМА ще преглежда всички данни от протичащи сега проучвания, вместо да чака документите, която би трябвало да дойде със поръчка за утвърждение от RDIF.

Заявлението за прегледа обаче е реалност - то идва от немската R-Pharm Germany GmbH.

Решението на ЕМА се афишира, откакто тематиката за потреблението на " Спутник V " в Европейския съюз стана още веднъж мотив за разделения. Словакия стана втората страна след Унгария, поръчала съветската ваксина. С решението си министър председателят Игор Матович обаче провокира политически скандал, откакто се оказа, че не го е съгласувал с съдружните сътрудници. В България за потребление на тази ваксина се застъпи Българска социалистическа партия.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР