Европейската агенция по лекарствата ще заседава извънредно в четвъртък след

...
Европейската агенция по лекарствата ще заседава извънредно в четвъртък след
Коментари Харесай

СЗО: Засега запазваме препоръката страните да продължат ваксинацията с Астра Зенека

Европейската организация по медикаментите ще заседава изключително в четвъртък откакто редица страни прекратиха използването на имунизацията на " Астра Зенека " поради опасения, свързани със случаи на тромбоза. Испания довечера стана следващата страна, която наложи възбрана.

По-рано денем мярката вкараха Германия, Франция и Италия.

Специализирана комисия на Европейската организация по медикаментите ще изследва в елементи още на следващия ден получените данни и на 18-ти март ще излезе със изводи и ще се произнесе по възможна нужда от ограничения. Също на следващия ден експертната група по имунизацията на Световната здравна организация се събира с цел да прегледа сигурността на инжекцията на " Астра Зенека ".

" Трябва да продължим да следим от близко казуса, само че не желаеме хората да се паникьосват. Към сегашния миг ще запазим рекомендацията страните да продължат имунизацията с " Астра Зенека ", само че ще предоставим информация на следващия ден или когато и да е когато има смяна в тази рекомендация ", сподели основният академик на СЗО Сумия Суаминатан.

Италия спря използването на имунизацията на " Астра Зенека " на цялата си територия в очакване на мнение на Европейската организация по медикаментите. Решението е било взето след среща на премиера Марио Драги с министъра на опазването на здравето Роберто Сперанца, който се е съветвал с сътрудниците си от Франция, Германия и Испания, предава Франс прес.

Тревогата потегли преди седмица от Австрия, която спря потреблението на съответна пратка след гибелта от кръвен съсирек на ваксинирана здравна сестра. Впоследствие редица страни, стопираха имунизацията с съответни партиди, само че Дания, Норвегия и Исландия стигнаха по-далече и прекратиха напълно използването на английската инжекция. Същото решение взеха Ирландия и България. Към възбраната се причисли Нидерландия, а през днешния ден и Германия, Франция, Италия и Испания.

" Решението, което беше взето в сходство с нашата европейска политика, е като защитна мярка на отменим имунизацията с " Астра Зенека ". Надяваме се на бързо възобновяване, в случай че мнението на Европейската организация по медикаментите го разреши ", сподели президентът на Франция Еманюел Макрон.

Около 17 милиона души в Евросъюза и Англия са получили доза на " Астра Зенека " при по-малко от 40 случая на тромбоза предходната седмица, показва производителят.

Инжектираните във Англия са 11 милиона без данни за нараснала смъртност или повече случаи на тромбоза.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР