Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) започва преглед на лекарствата, съдържащи

...
Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) започва преглед на лекарствата, съдържащи
Коментари Харесай

Вещество в лекарства с ранитидин предизвиква рак

Европейската организация по медикаментите (ЕМА) стартира обзор на медикаментите, съдържащи ранитидин. Причината е подозрение, че те съдържат веществото нитрозамин, което е канцерогенно, оповестиха от здравното министерство.

По информация на Изпълнителната организация по медикаментите, подозрението произлиза от предоставени данни на частни лаборатории отвън територията на Европейски Съюз.

В свое известие ЕМА категорично акцентира, че няма рекомендация за преустановяване използването на ранитидин-съдържащи лекарствени артикули. Пациентите, които ги използват могат да потърсят съвет по всички обезпокоящи ги въпроси от техния доктор или фармацевт.

Трябва да се има поради също, че потреблението на ранитидин към този момент десетки години е без данни за нездравословно влияние. От 2010 година до сегашния миг в изпълнителната организация по медикаментите няма подадени известия за нежелани реакции, свързани с тези лекарствени артикули.

Предстои комитетът за оценка на лекарствените артикули в хуманната медицина към европейската организация по медикаментите да оцени цялата информация по отношение на наличието на нитрозамин в лекарствените артикули, която ще даде на националните лекарствени организации.

Изпълнителната организация по медикаментите у нас ще уведоми обществеността при нужда от взимане на спомагателни ограничения.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР