Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча изтегляне от пазара на

...
Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча изтегляне от пазара на
Коментари Харесай

ЕМА препоръча да бъдат изтеглени от пазара сиропи за кашлица с фолкодин

Европейската организация по медикаментите (ЕМА) предложи евакуиране от пазара на сиропи за суха кашлица, съдържащи фолкодин.

Установено е, че тази съставна част усилва риска от приемане на тежки алегрични реакции, в случай че до 12 месеца след използването на лекарството на пациента се наложи обща упойка (упойка) с нервно-мускулни блокиращи средства. Тъй като към този момент не са налични ограничения за минимизиране на този риск, се предлага сиропите с фолкодин да бъдат неразрешени в Европейски Съюз.

Лекарствата, съдържащи фолкодин, се употребяват при възрастни и деца за лекуване на непродуктивна (суха) кашлица, а в композиция с други дейни субстанции - за лекуване на признаци на простуда и грип.

" Наличните данни демонстрират, че използването на фолкодин през 12-те месеца преди обща упойка с нервно-мускулни блокиращи средства (НМБА) е рисков фактор за развиване на анафилактична реакция (внезапна, тежка и животозастрашаваща алергична реакция) към нервно-мускулни блокиращи средства ", оповестяват от лекарствената организация.

Здравните експерти би трябвало да обмислят подобаващи други възможности за лекуване и да посъветват пациентите да спрат приема на съдържащи фолкодин медикаменти. Специалистите по здравни грижи би трябвало също по този начин да ревизират дали пациенти, на които е планувано да се извърши обща упойка с НМБА, са употребявали фолкодин през предходните 12 месеца и да продължат да са наясно с риска от анафилактични реакции при тези пациенти, написа в известието.

У нас фолкодинът участва в състава на няколко сиропа в аптечната мрежа.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР