Европейската агенция по лекарствата (EMA) отново повтори, че ползите от

...
Европейската агенция по лекарствата (EMA) отново повтори, че ползите от
Коментари Харесай

ЕМА отново потвърди, че ползите от COVID-19 ваксината на АстраЗенека надвишават рисковете

Европейската организация по медикаментите (EMA) още веднъж повтори, че изгодите от имунизацията против COVID-19 на "АстраЗенека " (AstraZeneca) надвишават всевъзможни опасности при пълнолетни от всички възрастови групи, макар че "много редките случаи на формиране на кръвни съсиреци с ниски кръвни тромбоцити са зародили след имунизация ".

Това са част от подробните насоки от продължаващия от EMA обзор на случаите на редки кръвни съсиреци, оповестени в петък.

Обновената поддръжка идва, откакто няколко страни в Европейския съюз и по света ограничиха използването на имунизацията на "АстраЗенека ", известна като Vaxzevria, до момента в който Дания спря изцяло използването ѝ, откакто бяха доказани вероятни връзки с проблеми със съсирване на кръвта.

Европейският лекарствен регулатор още веднъж удостовери и в петък, че имунизацията Vaxzevria е ефикасна при попречване на хоспитализации, приемане в интензивно поделение и смъртни случаи заради COVID-19.

EMA уточни, че най-честите нежелани реакции нормално са леки или умерени и се усъвършенстват в границите на няколко дни. Най-сериозните нежелани реакции са доста редки случаи на необикновени кръвни съсиреци с ниско равнище на тромбоцити, които се пресмятат на един на 100 000 имунизирани. Хората би трябвало да потърсят здравна помощ, в случай че имат признаци, уточни още EMA.

Междинният разбор на комисия за сигурност на Европейската организация по медикаментите откри, че съществени странични резултати на редки кръвни съсиреци е евентуално да се появят при един на 100 000 имунизирани хора, се показва в изказване на регулатора.

Комисията за сигурност на медикаментите на EMA проучва данни от Европейския център за профилактика и надзор на болесттите и от страните членки, с цел да оцени рисковете, свързани с имунизацията на "АстраЗенека ". Комисията предизвести, че остават някои несигурности по отношение на данните, произлизащи от "липсата на единни данни в целия Европейски Съюз, вероятни закъснения при докладване на странични резултати, вероятни неотчетени странични резултати и лимитирани данни от следените изследвания ".

По-рано този месец EMA съобщи, че е разкрила допустима връзка сред коронавирусната ваксина на AstraZeneca и сходен, необичаен проблем със съсирването на кръвта, обвързван с този след слагане на имунизацията на Johnson & Johnson, който е довел до дребен брой смъртни случаи.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР