Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри днес употребата на ваксината

...
Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри днес употребата на ваксината
Коментари Харесай

ЕМА разреши ваксината на Модерна за деца от 12 до 17 години

Европейската организация по медикаментите (ЕМА) утвърди през днешния ден използването на имунизацията против COVID-19 на " Модерна " и при деца на възраст сред 12 и 17 години. До в този момент имунизацията се употребяваше единствено при хора над 18-годишна възраст.

Употребата на имунизацията при деца на възраст от 12 до 17 години ще бъде същата като при възрастни. Прилага се в 2 дози с инжекции в мускулите в горната част на ръката, с период от четири седмици.

Ваксината е тествана измежду 3 732 деца на възраст от 12 до 17 години. Изводите от изследването са, че при тях тя поражда сравним отговор с създаване на антитела както при хората на възраст от 18 до 25 години.

Най-честите нежелани реакции при деца на възраст от 12 до 17 години са сходни на тези при хора на възраст 18 и повече години. Те включват болежка и отичане на мястото на инжектиране, отмалялост, главоболие, болки в мускулите и ставите, увеличени лимфни възли, настинка, гадене, повръщане и нараснала температура. Тези резултати нормално са леки или умерени и се усъвършенстват в границите на няколко дни след имунизацията.

ЕМА счита, че изгодите от използването на имунизацията на " Модерна " при деца на възраст от 12 до 17 години надвишават рисковете от нея. Ваксината на " Модерна ", също както и тази на " Пфайзер-Байонтек " е РНК ваксина.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР