Европейската агенция по лекарствата (EМА) излезе със заключение тази вечер,

...
Европейската агенция по лекарствата (EМА) излезе със заключение тази вечер,
Коментари Харесай

България възстановява от утре ваксинирането с "АстраЗенека"

Европейската организация по медикаментите (EМА) излезе със умозаключение довечера, че имунизацията на " АстраЗенека " е безвредна. Малко по-късно бългаските здравни управляващи оповестиха, че от на следващия ден се възобновява ваксинирането с препарата.

Ваксината на " АстраЗенека " е безвредна и ефикасна. Употребата й не е обвързвана с покачване на случаите на тромбози. Сред имунизираните европейци те са по-малко в сравнение с е нормалната им периодичност в популацията. Има обаче стеснен набор от случаи на необичаен тип тромбози, за които не можем да изключим връзка с имунизацията. Това разгласи изпълнителният шеф на ЕМА Емер Кук на изключителна конференция. Заради недоволства от характерния тип тромбози, докладвани в няколко страни в Европейски Съюз, редица страни стопираха използването на имунизацията до произнасянето на европейския регулаторен орган.

" Ваксината не води до нараснал риск от тромбози, не е открит проблем с съответна партида. Има обаче и някои незнайни неща - имаме дребен брой от необичаен тип тромбози, за които не можем изрично да кажем дали имат връзка с имунизацията. Продължаваме да изследваме тези случаи ", сподели Сабине Страус, ръководител на комитета по оценка на риска при следене на лекарствената сигурност (PRAC). Описанието на тези случаи ще бъде добавено в документите и листовките на имунизацията.

Все още е рано да се дефинират характерни групи, които са изложени на нараснал риск от тези редки тромбози, само че въпреки всичко следим, че този риск може би е по-висок при дамите и по-специално при по-млади дами, сподели Страус в отговор на журналистически въпрос. Проверяват се редица хипотези. Една от тях е дали тези проявления нямат връзка с прекаран асимптоматичен COVID-19, т.е. да се демонстрират при хора с построен имунитет, за който те не знаят. Друга посока на проучванията ще е дали има връзка с приемането на избрани контрацептиви. На различен журналистически въпрос, представителите на ЕМА показаха, че тютюнопушенето също е обвързвано с нараснал риск от тромбози, заради което се проучва и такава връзка.

Заключенията са направени на база на информация, получена до вчерашния ден, изясни Страус на въпрос на публицист от Норвегия. В Норвегия през днешния ден излезе информация, че лекари намират безапелационна връзка сред имунизацията и тромбозите при трима пациенти. Продължаваме анализите си, увери Страус по този мотив. Тези разбори включват и останалите ваксини, защото за тях също има сигнали за сходни проблеми.

Според информация от лекарствения регулатор на Англия става дума за венозна тромбоза на мозъчните синуси (CVST), като признаците включват главоболие, замъглено зрение, пристъп и загуба на схващане.

 

В БЪЛГАРИЯ

Междувременно нашите управляващи оповестиха заключенията си за смъртния случай в Пловдив, поради който предишния петък бе спряна използването на " АстраЗенека " в България. Както и се очакваше, гибелта на дамата от Йоаким Груево няма общо с имунизирането. " Имаме резултати от аутопсията в Пловдив. Тя не потвърждава връзка сред едното събитие - имунизацията и неподходящия излаз.
Няма никакви тромби, тромбообразуване при дамата, която е умряла ", сподели довечера в предаването " Лице в лице " на Би Ти Ви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

 

ОТ НОРВЕГИЯ

Екип от университетската болница в Осло през днешния ден разгласи, че е открил връзка сред имунизациите и трите случая на необичаен тип тромбоза в страната. Трима здравни служащи на възраст под 50 година получиха такова затруднение след имунизация, един от тях умря в понеделник. Според хипотезата на лекарите имунизацията " доста евентуално " е довела до непредвидена имунна реакция, която е провокирала образуването по едно и също време на два казуса - тромби и намалено равнище на тромбоцити. Тази реакция се предизвиква от характерни антитела, които са познати от други области на медицината и които са открити у въпросните пациенти.

И тримата пациенти са признати в болница с доста необичаен набор от недоволства:

- остри болки;

- тромби на необикновени места като стомаха и мозъка;

- кървене и ниско равнище на тромбоцити.

 

ОТ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Всеки, който има главоболие в продължение на повече от 4 дни след имунизация с " АстраЗенека " би трябвало да потърси здравна помощ, предложи английският лекарствен регулатор. Консултация с доктор би трябвало да създадат и хора, които открият следи от контузии по тялото отвън мястото на убождането. Агенцията по медикаментите и опазването на здравето на Англия разгласи в четвъртък, че това е превантивна мярка поради " доста дребен " брой сигнали за извънредно рядка форма на тромби, съчетани с намалено равнище на тромбоцити след имунизация.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР