Европейската агенция по лекарствата (EMA) и на Европейския център за

...
Европейската агенция по лекарствата (EMA) и на Европейския център за
Коментари Харесай

Европейските здравни регулатори препоръчват четвърта доза ваксина при хората над 80 г. |

Европейската организация по медикаментите (EMA) и на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC) предлагат слагането на четвърта доза ваксина против COVID-19 при възрастни над 80 година, оповестиха от Министерството на здравеопазването.

От регулаторните организации се аргументират с високата накърнимост на тази възрастова група, по-слабия имунен отговор и по-високия риск от тежко протичане на болестта.

Двете организации регистрират наличните все още данни и не изключва евентуална нужда от спомагателни бустерни дози при някои или всички възрастови групи. Това изказване не би трябвало да се пояснява като регулаторно решение за промени в продуктовата информацията за имунизациите.

Препоръките за имунизация против COVID-19 се изготвят от здравните управляващи на всяка страна членка на Европейски Съюз.

Възрастните хора, както и всички други, чиито защитни сили са отслабени, са с нараснал риск от тежко протичане на COVID-19 и следващи затруднения за здравето. При тях вероятността да се наложи болнично лекуване (в това число и интензивни грижи) е доста по-голяма.

Хората над 60-годишна възраст са по-склонни да се разболяват и да боледуват тежко, тъй като с напредването на възрастта имунната система отслабва и все по-трудно реагира на външни офанзиви (каквато в тази ситуация се явява коронавирусът SARS-CoV-2). От друга страна, повечето възрастни хора страдат от хронични и други съществени болести, което способства за тежкото клинично протичане на COVID-19.

Затова Министерството на здравеопазването предлага хората над 60-годишна възраст и предпочитано тези, страдащи от заболявания на обмяната като диабет и/или затлъстяване, от хронични кардиологични, белодробни, чернодробни, бъбречни и други болести, да се имунизират против COVID-19 допустимо най-рано. Това остава най-ефективният способ за предварителна защита на тежко протичане на заболяването, в това число и при разновидността Омикрон.

Според данните, оповестени на на Министерството на здравеопазването за изгодите от имунизациите и имунизацията против COVID-19, към 8 април 2022 година у нас със приключен имунизационен курс във възрастовата група 60-69 година са близо 380 хиляди души, а с сложена бустерна доза – 190 хиляди Във възрастовата група 70-79 година със приключена имунизация са 284 хиляди, с сложена бустерна доза – 176 хиляди В групата 80+ със приключен имунизационен курс са 87 хиляди души, а с бустерна доза – близо 54 хиляди

Информация за другите болести и положения като рисков фактор за тежко протичане на COVID-19 при възрастните хора
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР