Европейскага комисия и председателят й Урсула фон дер Лайен са

...
Европейскага комисия и председателят й Урсула фон дер Лайен са
Коментари Харесай

Правомерно ли Фон дер Лайен е назначила съпартиец на ключов европейски пост

Европейскага комисия и ръководителят й Урсула фон дер Лайен са подложени на унищожителни рецензии поради назначението на немския евродепутат Маркус Пипер за пратекик за дребните и междинни предприятия (МСП).

Той е съотечественик и съпартиец на Фон дер Лайен в Християндемократическия съюз (ХДС) и Европейската национална партия (ЕНП).

Втори ден подред Европейска комисия е затрупана със запитвания за процедурата, по която Пипер е определен на позицията.

Една от участничките от кандидатките за поста - чешката самостоятелна евродепутатка Мартина Длабайова, подала тъжба, написа „ Политико “. Тя се усъмнила, че показаните от Пипер резултати са надалеч по-слаби от тези на останалите претенденти.

Освен това еврокомисарите по вътрешния пазар Тиери Бретон, по стопанската система Паоло Джентилони, по заетостта Никола Шмит и висшият преставител по външната политика Жозеп Борел упорстват да получат отговор на въпроса от Фон дер Лайен. Те упорстват казусът да бъде разискван на Колигеума на комисарите идната седмица. И четиримата са социалисти, т.е. политически съперници на шефката на Европейска комисия, отбелязва „ Политико “.

Същевременно изданието загатва, че назначението на Пипер на тази позиция, на която той ще получава по 15 000 евро месечно, е обвързано с поддръжката на немските християндемократи за втория мандат на Фон дер Лайен.

Договорът на пратеника за МСП влиза в действие на 16 април, съобщи пред публицисти представителят на Комисията Ерик Мамер.

Това е вторият сериозен скандал с Урсула фон дер Лайен единствено за няколко дни. През април стана ясно, че Европейската прокуратура стартира следствие против нея по отношение на договорите с „ Пфайзер “ за ваксини против Коронавирус 19.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР